ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμβόλια: Οι περισσότερες παρενέργειες ισούνται με περισσότερα αντισώματα;

15 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Εργασία που δημοσιεύτηκε στο Vaccines εξέτασε αν οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνδέονται με την αποτελεσματικότητά τους. Δηλαδή όποιος είχε μετά τον εμβολιασμό πονοκέφαλο ή πυρετό ανέπτυξε και πιο ισχυρή ανοσία; 

Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εντονότερων παρενεργειών του εμβολίου και τη μεγαλύτερη διάρκεια της αποτελεσματικότητάς του και επίσης όσοι είχαν νοσήσει με κορωνοϊό πριν από τον εμβολιασμό τους, παρουσίαζαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση. Σε αυτά κατέληξαν οι ερευνητές του UConn Health στο Farmington του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Για τις ανάγκες της εργασίας εξετάστηκαν 296 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και 46 που είχαν ήδη περάσει τη λοίμωξη COVID-19 προ του εμβολιασμού τους.

Οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί, είτε με τα εμβόλια mRNA της Pfizer, είτε με τα εμβόλια της Moderna. Μετά τον εμβολιασμό των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος σε τρία χρονικά σημεία: Δύο μήνες, πέντε μήνες και εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό, για να μετρηθούν τα εξουδετερωτικά αντισώματα τα οποία είναι αυτά που επιτίθενται στα τμήματα του ιού που θεωρούνται σημαντικά για τη μόλυνση, ενώ άλλα αντισώματα ενδεχομένως να αντιδρούν σε τμήματα του ιού, αλλά να είναι αναποτελεσματικά στο να ανακόψουν την πορεία του και στα άλλα κύτταρα.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια προκάλεσαν ισχυρή εξουδετερωτική αντίδραση των αντισωμάτων κατά τους πρώτους μήνες στα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό. Το επίπεδο αυτό, όμως, μειώθηκε απότομα μετά τους εννέα μήνες. Παράλληλα όμως, η εξουδετερωτική αντίδραση ήταν αρχικά υψηλότερη σε όσους είχαν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό και αντίστοιχα δεν μειώθηκε τόσο απότομα τους επόμενους μήνες.

Στους μεσήλικες παρατηρήθηκε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, αλλά με μικρότερη διάρκεια της δράσης τους.


Σχετικά Άρθρα