ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δραματική μείωση των θανάτων από καρκίνο

10 Ιανουαρίου 2020, 07:10

images

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες γα τον καρκίνο του πνεύμονα, μείωσαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά την συνολική θνησιμότητα από καρκίνους. Αυτό ανακοίνωσαν χθες από την American Cancer Society.

Όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί, από το 1991 ως το 2017 μειώθηκαν κατά 29% (δηλαδή σχεδόν κατά το 1/3) οι θάνατοι από καρκίνο, γεγονός που μεταφράζεται μόνο στις ΗΠΑ σε τρία εκατομμύρια ζωές.

Το γεγονός οφείλεται στις καλύτερες θεραπείες των τεσσάρων πιο συχνών καρκίνων παγκοσμίως που είναι του μαστού, στου εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη αδένα.  Αλλά αν κάποιος δει πιο προσεκτικά τα νούμερα ανά καρκίνο, τότε αντιλαμβάνεται ότι η μείωση αυτή των θανάτων οφείλεται κυρίως στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που παίρνουν πιο σύγχρονες, αποδοτικές θεραπείες και επιζούν. Σε αυτό ο συμπέρασμα άλλωστε καταλήγει και άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Στους άνδρες ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα μειώθηκε κατά 51% σε σχέση με το 1990 και κατά 26% μεταξύ των γυναικών από το 2000 και μετά οπότε έχουμε πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Μεταξύ των ετών 2016 και 2017 σημειώθηκε στις ΗΠΑ η πιο δραματική μείωση θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα τόσο επειδή έχουν αρχίσει και αποδίδουν στη χώρα τα αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν εφαρμοστεί εδώ και δυο δεκαετίες όσο και νέες θεραπείες που κυκλοφόρησαν το 2016.

Αυτό ανάφερε σε δηλώσεις του ο Δρ Patrick Hwu, επικεφαλής του αντικαρκινικού τμήματος στο Anderson Cancer Center του Χιούστον. Όπως σημειώνει, η ανοσοθεραπείες και οι στοχευμένες θεραπείες κατά συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, έκαναν τη διαφορά για χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που επέζησαν της περιπέτειας.

Αναλυτικά οι θάνατοι από τους υπόλοιπους καρκίνους μειώθηκαν ανά είδος:

-Κατά 40% στον καρκίνο του μαστού μεταξύ των ετών 1989 και 2017.

-Κατά 52% στον καρκίνο του προστάτη μεταξύ των ετών 1993 και 2017.

-Κατά 53% στον καρκίνο του παχέoς εντέρου για τους άνδρες, και κατά 57% για τις γυναίκες από το 1969 και μετά.

Δυστυχώς όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους από ό,τι οι άλλοι τρεις συχνοί καρκίνοι μαζί! Μάλιστα η American Cancer Society προβλέπει ότι μέσα στο 2020 θα χάσουν την ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα παραπάνω από 600.000 άνθρωποι ενώ θα διαγνωστούν 1,8 εκατομμύρια νέα περιστατικά μόνο στις ΗΠΑ.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα