ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένες οι καρδιοπάθειες από την έναρξη της πανδημίας

08 Φεβρουαρίου 2022, 07:00

images

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 4 στους 10 Αμερικανούς λένε ότι είχαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και περίπου 1 στους 4 που έχουν νοσήσει, αναφέρουν ότι η COVID έχει επηρεάσει την υγεία της καρδιάς τους. Αυτό έδειξε νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση την οποία μετέδωσε το U.S. News.

Δύσπνοια (18%), ζάλη (15%), υψηλότερη αρτηριακή πίεση (15%) και πόνος στο στήθος (13%) ήταν τα κορυφαία προβλήματα που αναφέρθηκαν στην έρευνα 1.000 Αμερικανών.

«Η κούραση από την COVID-19 είναι μια πραγματικότητα και για τη φετινή έρευνα θέλαμε να δούμε τι είδους επιπτώσεις έχει η συνεχιζόμενη πανδημία στην υγεία της καρδιάς των Αμερικανών και ιδιαίτερα στις υγιεινές συνήθειές τους», δήλωσε ο Δρ Samir Kapadia, πρόεδρος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην κλινική του Κλίβελαντ , που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση.

«Γνωρίζουμε ότι το 90% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω μιας πιο υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης και διακοπής του καπνίσματος, οπότε τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε εκ νέου στην υγεία της καρδιάς μας», πρόσθεσε σε δελτίο τύπου της κλινικής.

Με την πανδημία να καλπάζει για πάνω από δύο χρόνια, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι μια ειδικά συνήθεια ιδιαίτερα αυξανόταν: Περισσότεροι Αμερικανοί είναι κολλημένοι στις καρέκλες τους και το περπάτημα έχει μειωθεί. Συνολικά, το 77% των ερωτηθέντων είπε ότι κάθονται συχνά ή μερικές φορές όλη την ημέρα.

Συνολικά, 4 στους 10 ερωτηθέντες που έχασαν ένα μέλος της οικογένειάς τους από καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 60 ετών, δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί για την πάθηση που προκάλεσε το θάνατο του συγγενικού τους προσώπου. Ωστόσο, το ποσοστό του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν υψηλότερο (54%) μεταξύ των millennials (γεννημένοι από τα μέσα του 1980 ως τα μέσα του 1990).

Επιπλέον, το 1/3 των ερωτηθέντων είπε ότι, ακόμα κι αν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν τον κίνδυνο. Η απάντηση των γιατρών σε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι ότι ο έγκαιρος έλεγχος και η θεραπεία μπορούν να σώσουν ζωές.

Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Άγχος (33%), υψηλή αρτηριακή πίεση (35%), παχυσαρκία (39%) και κάπνισμα (41%).

Μόλις το 22% γνώριζε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την καρδιά και περίπου το 51% δήλωσε ότι δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Τέλος, η δημοσκόπηση έδειξε ότι 77% των ερωτηθέντων γνώριζαν το οικογενειακό τους ιστορικό καρδιακών παθήσεων και το 65% είπε ότι είχε ελέγξει την αρτηριακή του πίεση τους τελευταίους έξι μήνες.


Σχετικά Άρθρα