ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

05 Απριλίου 2024, 16:00

images

Η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι ένας κρίσιμος τομέας σε ό,τι αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων υγείας. Λόγω των κινδύνων που ενέχουν τα εγκεφαλικά επεισόδια, πρέπει να γνωρίζουμε εάν διατρέχουμε σχετικό κίνδυνο και τι μπορούμε να κάνουμε για να τροποποιήσουμε τον κίνδυνο. Ενώ τα νεότερα άτομα έχουν συνήθως χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, είναι ακόμα σημαντικό να σημειωθεί ποιοι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν τους νεότερους πληθυσμούς, καθώς οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού, μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.  

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, εξέτασε πώς οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό συνέβαλαν στην πρόκληση επεισοδίου σε νεότερους ενήλικες.

Οι παραδοσιακοί παράγοντες αγγειακού κινδύνου περιλαμβάνουν:

Υψηλή πίεση.

Διαβήτη.

Υψηλή χοληστερόλη.

Υπνική άπνοια.

Παχυσαρκία.

Διαταραχή χρήσης αλκοόλ και διαταραχή χρήσης ουσιών.

Χρήση καπνού.

Περιφερική αρτηριακή νόσο, στεφανιαία νόσο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

Εγκυμοσύνη και λοχεία.

Χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών.

Ημικρανία.

Κακοήθεια, HIV και ηπατίτιδα.

Θρομβοφιλία.

Αυτοάνοσα νοσήματα, αγγειίτιδα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Διαταραχές της καρδιακής βαλβίδας.

Νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μοντέλα κατηγοριοποιημένα ανά ηλικία και βιολογικό φύλο για να εξετάσουν τους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού

Αυτό τελικά χώρισε τους συμμετέχοντες σε 3 ηλικιακές κατηγορίες:

18–34 ετών.

35–44 ετών.

45–55 ετών.

Υπήρξαν 2.628 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το εξεταζόμενο χρονικό πλαίσιο. Από αυτόν τον αριθμό, το 73,3% ήταν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και το 52% εμφανίστηκαν σε γυναίκες. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις περιπτώσεις εγκεφαλικού με 7.827 ελέγχους.

Οι ερευνητές είχαν περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσουν παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι συνδέονταν με τις περιπτώσεις εγκεφαλικού. Οι πιο συνηθισμένοι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου που παρατήρησαν ήταν η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπερλιπιδαιμία και η χρήση καπνού.

Μεταξύ των ανδρών, οι πιο συνηθισμένοι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, ήταν η ημικρανία, η νεφρική ανεπάρκεια και η θρομβοφιλία. Μεταξύ των γυναικών, οι πιο συνηθισμένοι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, ήταν η ημικρανία, η θρομβοφιλία και η κακοήθεια.  

Οι ερευνητές διαπίστωσαν περαιτέρω ότι οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, συνέβαλαν περισσότερο στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στη νεαρότερη ηλικιακή ομάδα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου. Μεταξύ των 18-34 ετών, το 31,4% των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και το 42,7% των εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες, συσχετίστηκαν με μη παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Αντίθετα, οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, αντιπροσώπευαν το 25,3% των εγκεφαλικών στους άνδρες και το 33,3% των εγκεφαλικών στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος από παραδοσιακούς παράγοντες, κορυφώθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στην κατηγορία 35-44 ετών και ότι ο κίνδυνος από μη παραδοσιακούς παράγοντες, μειώθηκε με την ηλικία.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του εντοπισμού μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ενηλίκων.

Σχετικά Άρθρα