ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ατοβακόνη: Πώς συνδέεται το φάρμακο κατά της ελονοσίας με την COVID-19

22 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό και τους θανάτους ανά τον κόσμο από την COVID-19 να ξεπερνούν πλέον τα 5 εκατομμύρια, η εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών κατά της COVID-19 γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Πολλοί ερευνητές δοκιμάζουν ήδη υπάρχοντα φάρμακα που ενδέχεται να είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου.

Μία δανική εργαστηριακή, μελέτη δημοσίευσε αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι η ατοβακόνη έχει προστατευτική δράση έναντι του κορωνοϊού στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα. Η ατοβακόνη αποτελεί φαρμακευτική ουσία  την οποία οι γιατροί χρησιμοποιούν για τη θεραπεία και την πρόληψη της ελονοσίας από το 1999.

Μιλώντας στο Medical News Today, ο Δρ William Schaffner, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Nashville, TN, παρουσίασε συνοπτικά τη μελέτη: «Όλοι είναι ενθουσιασμένοι όταν πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί πριν [φαίνεται πολλά υποσχόμενο στο εργαστήριο] επειδή προφανώς, έχουμε μεγάλη κλινική εμπειρία για να το υποστηρίξουμε. Είναι ήδη αδειοδοτημένο. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε αν όντως λειτουργεί στους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα».

Η μελέτη που διεξάγεται από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Aarhus διαπίστωσε ότι η ατοβακόνη εμπόδισε τη μόλυνση από τις παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Δέλτα του SARS-CoV2 σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα σε δοκιμαστικό σωλήνα. Ωστόσο, ο Δρ Schaffner προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί και να μην προτρέχουμε, σημειώνοντας ότι είναι απλώς μία μελέτη.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη μετά από αδημοσίευτα στοιχεία από τον Καναδά ότι τα άτομα που έπαιρναν το φάρμακο Malarone φαινόταν να έχουν κάποια αντίσταση στην COVID-19, δηλαδή είτε δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό, είτε τα συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά αν είχαν νοσήσει.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την έκβαση της μελέτης. «Δεν θέλω να επικρίνω τη μελέτη, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Θα ήθελα να αποδειχτεί ότι κάνω λάθος. Θα ήθελα να προκύψουν τα κλινικά δεδομένα ότι κάνει πραγματικά κάτι», αναφέρει  στο MNT ο Δρ Jonathan Stoye, ιολόγος στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο.

Και κατέληξε: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτή την πιο πρόσφατη μελέτη είναι ότι δεν κατέληξε σε ένα μηχανισμό. Υποδηλώνει ότι υπάρχει λίγο από αυτό και λίγο από ...κάτι άλλο. Δεν το βρίσκω πολύ πειστικό».



Σχετικά Άρθρα