ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της καρδιάς

15 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, υποστηρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το όζον είναι υπεύθυνη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και νοσηλείες για σχετιζόμενα νοσήματα. 

Οι Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι πρόκειται για έναν τόσο βλαβερό ρύπο, που ενισχύει τον κίνδυνο παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη και σε χαμηλότερα από τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα.

Το όζον αποτελεί τον κύριο ατμοσφαιρικό ρύπο της φωτοχημικής αιθαλομίχλης και μολύνει την ατμόσφαιρα όταν αλληλεπιδρά με άλλους ρύπους, όπως οργανικές ενώσεις και οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από μηχανοκίνητα οχήματα, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανικούς λέβητες, διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις καύσης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να διατηρείται η ποιότητα του αέρα, οι συγκεντρώσεις όζοντος δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 μg/m3. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τα δύο κύρια εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας, που αφορούν σε περίπου 258 εκατομμύρια ανθρώπους από 70 πόλεις -που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 18% του πληθυσμού της Κίνας- σχετικά με τις καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά την περίοδο 2015-2017 για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καθώς και ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Την ίδια ώρα, έλαβαν μετρήσεις σχετικά με τις μέγιστες ημερήσιες συγκεντρώσεις όζοντος, εισπνεόμενων σωματιδίων, διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα από την China National Urban Air Quality Publishing Platform.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, κατά την περίοδο μελέτης, υπήρξαν 6.444.441 εισαγωγές σε νοσοκομεία για καρδιαγγειακά νοσήματα, με τη μέση ημερήσια μέγιστη συγκέντρωση όζοντος να φτάνει τα 79,2 μg/m3. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο όζον, ανεξάρτητα από άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αύξησε τις νοσηλείες για όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις που μελετήθηκαν εκτός από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Ειδικότερα, κάθε αύξηση 10 μg/m3 της συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα, ισοδυναμούσε με ενίσχυση 0,40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για εγκεφαλικό επεισόδιο και 0,75% για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυξημένες παρέμεναν οι νοσηλείες ακόμη για συγκεντρώσεις μεταξύ 70-99 μg/m3, που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ.


Σχετικά Άρθρα