ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αργοπορημένος ύπνος και η παράλειψη πρωινού κάνουν κακό στην καρδιά του άνδρα

03 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές μελέτησαν τις πρόσθετες επιδράσεις της συνήθειας κατανάλωσης πρωινού και του ύπνου στην καρδιαγγειακή υγεία. Η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρακολούθησε 16.121 συμμετέχοντες που ταξινομήθηκαν σε 4 ομάδες με βάση τα πρότυπα ύπνου και διατροφής τους.

Τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν ότι ο ύπνος αργά το βράδυ σε συνδυασμό με την παράλειψη πρωινού συνέβαλε στον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (MetS) και καρδιαγγειακής νόσου (CVD) στους άνδρες. Παραδόξως, όπως διαπιστώθηκε, τόσο το φύλο όσο και η ηλικία επηρεάζουν τις επιπτώσεις του πρωινού και του ύπνου στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η ομάδα 4 (ύπνος αργά το βράδυ + σπάνια κατανάλωση πρωινού) είχε χαμηλότερο επιπολασμό παχυσαρκίας από την ομάδα 1 (ύπνος νωρίς το βράδυ+ κανονικό πρωινό)».

Οι βασικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν εκπληκτικές: Οι άνδρες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εργάζονται, να είναι πιο μορφωμένοι, να καπνίζουν περισσότερο, να πίνουν περισσότερο και να παρουσιάζουν χειρότερους βασικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (ΔΜΣ, παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και MetS) από τις γυναίκες. Οι άνδρες παρουσίασαν χαμηλότερη μέση διάρκεια ύπνου (7,18 ώρες) σε σύγκριση με τις γυναίκες (7,22 ώρες). Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες προσλάμβαναν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών και θερμίδων από τις γυναίκες.

"Αυτή η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ της συμπεριφοράς κατανάλωσης πρωινού και του χρόνου ύπνου στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ του πρωινού και του χρόνου ύπνου στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου διέφερε ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα. 

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου πρωινού και του ύπνου σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε διαφορετικές ομάδες φύλου και ηλικίας», δήλωσαν οι ερευνητές.



Σχετικά Άρθρα