ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απίστευτο τι μάς προκαλεί το χρόνιο στρες

08 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Το χρόνιο στρες οδηγεί αρκετούς σε επιδείνωση της υγείας, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τη λειτουργία της καρδιάς και τον ύπνο. Σύμφωνα ωστόσο με τελευταία επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Aging Cell, το έντονο και χρόνιο άγχος διαταράσσει και την ποιότητα της όρασης. 

Η γήρανση και ο θάνατος των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τη γήρανση του πληθυσμού, ο αριθμός των ατόμων με γλαύκωμα θα αυξηθεί σε πάνω από 110 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Το στρες, που εκδηλώνεται με την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αναγκάζει τον ιστό του αμφιβληστροειδούς να περάσει από επιγενετικές και μεταγραφικές αλλαγές παρόμοιες με εκείνες της φυσικής γήρανσης. Οι συγγραφείς της μελέτης απέδειξαν ότι το επαναλαμβανόμενο στρες, ανάγκασε τον νεαρότερο ηλικιακά ιστό του ματιού να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

«Οι επιγενετικές αλλαγές που παρατηρήσαμε υποδηλώνουν ότι οι αλλοιώσεις στο επίπεδο της χρωματίνης αποκτώνται με συσσωρευτικό τρόπο, μετά από αρκετές επιδράσεις του στρες. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία για την πρόληψη της απώλειας της όρασης, εάν και εφόσον η νόσος αναγνωριστεί έγκαιρα», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Dorota Skowronska-Krawczyk, επίκουρη καθηγήτρια Φυσιολογίας & Βιοφυσικής και Οφθαλμολογίας και μέλος του Κέντρου Μεταφραστικής Έρευνας της Όρασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Irvine.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι δεν είναι μόνο οι διακυμάνσεις αλλά και ο αντίκτυπος των επαναλαμβανόμενων και ήπιων αυξομειώσεων που επιταχύνουν τη γήρανση του αμφιβληστροειδικού ιστού.


Σχετικά Άρθρα