ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνοια: Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ένα άτομο χωρίς να φάει ή να πιει;

12 September 2022, 09:00

images

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της άνοιας, αρνούνται ή ξεχνούν να φάνε και να καταναλώσουν νερό. Μπορεί επίσης, να αναπτύξουν δυσφαγία, η οποία τους εμποδίζει να καταπιούν. Το πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ένα άτομο χωρίς τροφή και υγρά ποικίλλει, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι η επαρκής φροντίδα στο τέλος της ζωής, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητάς της.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να σταματήσει να τρώει και να πίνει. Καθώς η νευρογνωστική διαταραχή εξελίσσεται, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι και δεν χρειάζεται να καταναλώνουν τόσες πολλές θερμίδες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Διαταραχών Κατάποσης των ΗΠΑ, τουλάχιστον το 45% των ατόμων που ζει με άνοια, εμφανίζει επίσης δυσφαγία, η οποία ορίζεται ως δυσκολία στην κατάποση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο, στο να μην μπορεί να καταναλώσει επαρκή διατροφή και υγρά.

Επιπλέον, άτομα που ζουν με άνοια, ενδέχεται να μην είναι τόσο επιμελή με τη στοματική τους υγιεινή, όσο κάποτε. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει πονόλαιμο, ή να μολύνει τη στοματική κοιλότητα δυσκολεύοντας τους ασθενείς στη βρώση.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει κάποιος χωρίς να φάει ή να πιει, καθώς αυτό περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία του ατόμου, η συνολική υγεία και πόσο καλά το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Εάν κάποιος έχει δυσφαγία, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η νευρογνωστική του διαταραχή εξελίσσεται, καθώς η δυσφαγία εμφανίζεται συνήθως στα μεταγενέστερα στάδια. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να καταναλώσει ένα άτομο φαγητό ή υγρά.

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς να φάει ή να πιει, η δυσφαγία μπορεί να σηματοδοτήσει την επιτακτική ανάγκη για φροντίδα του ασθενούς, καθώς τα άτομα που ζουν με νευρογνωστική διαταραχή μπορεί να ωφεληθούν από τη φροντίδα στο τέλος της ζωής τους για μέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.



Σχετικά Άρθρα