ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναγνώριση νέου καρδιακού συνδρόμου παχυσαρκίας, διαβήτη και νεφρικής νόσου

10 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας σε μικρότερες ηλικίες, για πρώτη φορά, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εντοπίζει μια νέα ιατρική πάθηση που αντανακλά τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών και νεφρικών παθήσεων. Τα στοιχεία δείχνουν πώς μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου όπως το κοιλιακό λίπος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά άλλα όργανα του σώματος.

Ο στόχος για την αναγνώριση της πάθησης – «καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο, ή CKM» - είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για άτομα με υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Μαζί με τον καθορισμό του νέου συνδρόμου, ο  Δρ Chiadi E. Ndumele, διευθυντής της έρευνας για την παχυσαρκία και την καρδιομεταβολική στο τμήμα καρδιολογίας στο Johns Hopkins University και η ομάδα του επινόησαν ένα σύστημα προκειμένου οι γιατροί να εντοπίζουν ασθενείς σε κίνδυνο:

Στάδιο 0: Δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Στάδιο 1: Ο ασθενής είναι υπέρβαρος με πολύ κοιλιακό λίπος ή έχει προδιαβήτη. Κύρια συμβουλή για τα άτομα στο στάδιο 1 είναι να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με στόχο την απώλεια βάρους τουλάχιστον κατά 5%.

Στάδιο 2: Ο ασθενής πάσχει από διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια ή νεφρική νόσο. Οι θεραπείες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Στους ασθενείς μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τον διαβήτη, όπως αναστολείς SGLT2 , που προστατεύουν τη λειτουργία των νεφρών, και αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 , όπως το Ozempic ή το Wegovy που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους.

Στάδιο 3: Ασθενής με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο ή νεφρική νόσο, αλλά χωρίς ακόμη συμπτώματα. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά και τον διαβήτη.

Στάδιο 4: Ασθενής με διαγνωσμένη καρδιακή νόσο, υπερβολικό σωματικό λίπος, μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή νεφρική νόσο. Ο ασθενής μπορεί να έχει ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ή να έχει ήδη αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια. Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο θα εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: σε αυτούς που δεν έχουν νεφρική ανεπάρκεια και σε αυτούς με νεφρική ανεπάρκεια.

Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων εμπίπτουν στο φάσμα CKM, εκτιμά ο Ndumele.

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη θεραπεία ασθενών πριν προχωρήσουν τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να πείσει τους ασθενείς να δουν την παχυσαρκία ως κίνδυνο για την υγεία, όπως δήλωσε ο Δρ Howard Weintraub, κλινικός διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νόσων στο NYU Langone Heart στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά Άρθρα