ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργίες της άνοιξης: "Καλώς" τις δεχτήκαμε

20 Απριλίου 2020, 09:05

images

Λουλούδια, έντομα, σκόνη, τροφές, φάρμακα... Ένα από τα προηγούμενα ή και όλα μαζί, μάς ταλαιπωρούν όλο το χρόνο ή ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης με φτερνίσματα, καταρροή, τσούξιμο στα μάτια, κοκκινίλες στο δέρμα, ξερό βήχα, δύσπνοια και γενική αδιαθεσία...

Ας δούμε τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης αλλεργίας (τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα):

Σκόνη: Από το 1964 έχει επιστημονικά περιγραφεί ότι το σημαντικότερο αλλεργιογόνο της σκόνης προέρχεται από τα ακάρεα Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί έχουν μήκος περίπου 1/3 mm και τρέφονται με τα ξηρά απορρίμματα δέρματος των ανθρώπων.

Μύκητες: Τα σπόρια των μυκήτων υπάρχουν καθ' όλη την διάρκεια του έτους στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις ως και 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες της γύρης την άνοιξη. Οι μύκητες Gladosporium, Alternaria, Penicillium και Basidiomycetes είναι οι πιο συχνοί μύκητες που προκαλούν αλλεργία.

Στοιχεία από κατοικίδια ζώα: Τα αλλεργιογόνα που προέρχονται από το δέρμα και το σίελο του σκύλου και της γάτας ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αλλεργίας. Τα αλλεργιογόνα της γάτας στο σπίτι μάλιστα, παραμένουν στον αέρα για αρκετές ώρες και εξαλείφονται με βραδύ ρυθμό κι έτσι ακόμα κι αν μεταφέρουμε το ζώο αλλού, περνούν μήνες για να δούμε κάποια διαφορά .

Τροφές που προκαλούν αλλεργία: Τρόφιμα και συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και τα ψάρια, διάφορα φρούτα, η σοκολάτα και το αβγό είναι μερικά από αυτά...

Γύρη από λουλούδια: Τα αγριόχορτα και τα δένδρα αποτελούν πηγές αερομεταφερόμενων γύρεων. Παράδειγμα φυτού που προκαλεί σε πολλούς αλλεργία είναι το περδικάκι που φυτρώνει αυτήν την εποχή σε γλάστρες, πέργκολες και κήπους και χωράφια. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και τα δηλητήρια των σφηκών και των μελισσών.

Με ποιο τρόπο συμβαίνει η αλλεργία

Όταν ένα αλλεργιογόνο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό ενεργοποιεί λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται «λευκοκύτταρα» τα οποία με τη σειρά τους παράγουν ουσίες που ονομάζονται αλλεργικά αντισώματα. Τα αντισώματα εγκαθίστανται πάνω σε κύτταρα τα οποία ονομάζονται «σιτευτικά κύτταρα» και αντιδρούν με τα αλλεργιογόνα. Το αποτέλεσμα είναι να διασπάται η μεμβράνης των σιτευτικών κυττάρων και να απελευθερώνονται ουσίες οι οποίες αντιδρούν με τα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες και άλλα όργανα Η εν λόγω αντίδραση μπορεί να μην εμφανισθεί με την πρώτη επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο αλλά μετά από επανειλημμένη έκθεση του ατόμου μαζί του.

Παθήσεις που σχετίζονται με την διαδικασία αυτή είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα, το ατοπικό έκζεμα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, και η κνίδωση ή αγγειοοίδημα.

ΠΗΓΗ

Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Παθήσεων 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα