ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμη και βραχυπρόθεσμη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

04 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς όπως καταλήγει μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, η έκθεση του ατόμου σε αυτήν επί μερικές ώρες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέσα στις 5 επόμενες ημέρες.

«Ο αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία εκτείνεται πέρα από τους πνεύμονες και τα μάτια. Εμπλέκει επίσης τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα», δήλωσε ο Δρ Ahmad Tubasi, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Στη μελέτη, ο Tubasi και η ομάδα του εξέτασαν δεδομένα από 110 μελέτες παρατήρησης από την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Οι μελέτες εξέτασαν τη συχνότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και τις συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος, του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου, που υπάρχουν στον αέρα για ένα διάστημα 5 ημερών, από ανθρώπους που έπαθαν εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχεδόν 30% υψηλότερος όταν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε διοξείδιο του αζώτου έως και 5 ημέρες πριν. Για την έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα, ο κίνδυνος ήταν 26% υψηλότερος, για το διοξείδιο του θείου, 15% υψηλότερος και για την έκθεση στο όζον 5% υψηλότερος.  

Ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό αυξήθηκε επίσης με την έκθεση σε ορισμένους ρύπους, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου συνδέθηκε με 33% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ έκθεση στο διοξείδιο του θείου συνδέθηκε με 60% αυξημένο κίνδυνο.

«Όσο περισσότερο εκτίθεται ένα άτομο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και όσο πιο έντονη είναι η έκθεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος», δήλωσε ο Δρ. Julius Latorre, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Upstate Comprehensive Stroke Center, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Σχετικά Άρθρα