ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακάρεα σκόνης και αλλεργία: Ίσως βρέθηκε η λύση να μην υποφέρουμε

27 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας MedUni Vienna, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τα ακάρεα της σκόνης ενεργοποιούν το αμυλοειδές Α (SAA), μια πρωτεΐνη οξείας φάσης – ωθώντας τον πνευμονικό ιστό σε αλλεργική αντίδραση. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology.

Οι ειδικοί, υπό την επίβλεψη των Ursula Smole και Winfried F. Pickl, ανακάλυψαν ότι το αμυλοειδές Α1 (SAA1) απελευθερώνεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα σε μία λιγότερο ενεργή, ομαδοποιημένη μορφή και παραμένει ανενεργό μέχρι ένα δεσμευτικό στοιχείο (συνήθως κάποια βακτήρια) να σπάσει αυτή την ομάδα στις υπο-μονάδες της. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μετάβαση του SAA1, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες μάχεται τα βακτήρια, σε μια ενεργή, φλεγμονώδη μορφή.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν έμφυτους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και έτσι να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη αλλεργιών. Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες από το MedUni αναδεικνύουν για πρώτη φορά τον μηχανισμό μέσω του οποίου ορισμένα αλλεργιογόνα ακάρεα που υπάρχουν στη σκόνη του σπιτιού επεμβαίνουν στους διαλυτούς υποδοχείς αναγνώρισης προτύπων (SAA1) του ανοσοποιητικού συστήματος, παρόμοια με μία βακτηριακή λοίμωξη, και, αν υπάρχει τέτοια επαφή, τους διασπούν σε υπο-μονάδες, καταλήγοντας στην απελευθέρωση της IL-33, η οποία ενεργοποιεί τη φλεγμονή.

Μάλιστα η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ζωικά μοντέλα αντιμετώπισης SAA1/2. Τα πειραματόζωα αυτά δεν μπορούν να παράγουν από μόνα τους το SAA και έτσι είναι επαρκώς προστατευμένα από «επιθέσεις» αλλεργιογόνων ακάρεων. «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε έναν επιπλέον μηχανισμό μέσω του οποίου τα αλλεργιογόνα ακάρεα της σκόνης επιτίθενται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα», σημείωσε ο Δρ Pickl.


Ανοίγονται, έτσι, νέες πιθανότητες για τη θεραπεία αλλεργιών στους ανθρώπους στο μέλλον. Είναι δυνατό, λένε οι επιστήμονες, η τοπική εξουδετέρωση (στον πνεύμονα) του ενεργού φλεγμονώδους SAA1 ή αποκλεισμός του υποδοχέα FPR2 να μπορεί να μετριάσει την επίπτωση των αλλεργιογόνων ακάρεων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο, άρα ζουν και αναπτύσσονται μόνο κοντά σε ανθρώπους, στα μαξιλάρια, τα στρώματα, τους καναπέδες και τα χαλιά. Δεν δαγκώνουν και δεν είναι βλαβερά, εκτός από την κατηγορία των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί σε αυτά. Για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους είναι απαραίτητη η τροφή αλλά και κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας. Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό τους είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30o C.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα