ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπλοκη και για τους άνδρες η διαδικασία της διέγερσης

16 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Η σεξουαλική διέγερση στον άνδρα δεν είναι τόσο απλή όσο συνηθίζουμε να πιστεύουμε συγκρίνοντας με το πιο περίπλοκο ορμονικό και συναισθηματικό κόσμο της γυναίκας.

Όπως εξηγούν οι ουρολόγοι, ο ερεθισμός των ανδρών δεν περιορίζεται μόνο στα γεννητικά όργανα αλλά σε αυτόν συμμετέχει ο εγκέφαλος, η φαντασία και η  κόπωση.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience, έδειξε ότι ο εγκέφαλος και των δύο φύλων κατά τη διάρκεια του σεξ μοιάζει πολύ με τον εγκέφαλο ενός ατόμου το οποίο κάνει χρήση... ηρωίνης. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα εντοπίζεται στην "περιυδραγωγό φαιά ουσία", δηλαδή στο σημείο του εγκεφάλου το οποίο ενεργοποιείται στις γυναίκες κατά την ερωτική πράξη.

Ο χειρουργός ουρολόγος -ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας μας λέει ότι «τα μηνύματα από τον εγκέφαλο διατρέχουν το νωτιαίο μυελό, για να φθάσουν τελικά στα γεννητικά όργανα και να σταματήσουν την εκροή του αίματος από το πέος, οπότε να υπάρξει στύση».

Ανάλογα με την ένταση του ερεθισμού, η στύση μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα ή να υποχωρήσει και να επαναληφθεί πολλές φορές. 

Από την άλλη πλευρά, ο οργασμός συμβαίνει όταν σπασμοί της ουρήθρας και των μυών του πέους έχουν ως αποτέλεσμα την εκσπερμάτιση. 

«Όλο το μήκος της ουρήθρας συσπάται ρυθμικά, αναγκάζοντας το σπερματικό υγρό να εκτοξευθεί. Στον οργασμό οι συσπάσεις του πέους είναι ανάλογες με εκείνες του κόλπου. Στην αρχή, ανάμεσα σε δύο διαδοχικές συσπάσεις, μεσολαβούν περίπου 0,8 δευτερόλεπτα, αλλά οι επόμενες είναι λιγότερο δυνατές και όχι τόσο συχνές", εξηγεί  γιατρός. 

Οι χαμηλότερης έντασης συσπάσεις της ουρήθρας εξακολουθούν συνήθως για αρκετά ακόμα δευτερόλεπτα σε ακανόνιστους ρυθμούς, εκκρίνοντας ελάχιστη ποσότητα υγρού. Αν ένας άνδρας δεν έχει κάνει σεξ για αρκετές ημέρες, εκσπερματώνει κατά κανόνα μεγαλύτερη ποσότητα σπερματικού υγρού από όση εάν ήταν σεξουαλικά δραστήριος», συμπληρώνει ο κ. Ρόκκας.


Σχετικά Άρθρα