ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερφαγία: Συμβάλλει και στην οικολογική καταστροφή

26 Αυγούστου 2019, 07:31

images

Το οικολογικό «αποτύπωμα» από τα φαγητά που μας περισσεύουν και τα πετάμε στα σκουπίδια, είναι το ίδιο σοβαρό με την υπερφαγία που διακατέχει τους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Όπως υποστηρίζει ο ερευνητής Band Aid, «ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι στις πλούσιες χώρες του βορά και της δύσης, πετάμε περί τους 230 τόνους φαγητό το μήνα, όσο δηλαδή καταναλώνουν το ίδιο διάστημα στις υποσαχάριες χώρες». Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό και ιατρικό, αλλά και οικολογικό!

Επιστήμονες στην Ιταλία πρότειναν έναν τρόπο να μετράμε τον οικολογικό αντίκτυπο από το πέταγμα των φαγητών εξαιτίας της υπερκατανάλωσης.

 Πρώτα από όλα, έδωσαν σε κάθε χώρα που περιέλαβαν στη μελέτη τους, μια βαθμολογία «παχυσαρκίας» των πολιτών βάσει του δείκτη μάζας σώματος και το μέσο ύψος των πολιτών. Μετά μέτρησαν τις αγορές και την τελική κατανάλωση της τροφής.

«Η παχυσαρκία συνδέεται περίπου με 140 δισ. τόνους πεταγμένα τρόφιμα παγκοσμίως», λέει ο καθηγητής επικεφαλής της έρευνας, Mauro Serafini, από το University του Teramo.

Ο καθηγητής ονομάζει το φαινόμενο «μεταβολικά σκουπίδια» και υπολογίζει ότι όσο πιο «ραφιναρισμένα» και επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα που πετάμε, τόσο περισσότερο μας έχουν παχύνει (όσο φάγαμε) και έχουν μολύνει τον πλανήτη (τα υπόλοιπα που πετάξαμε). Δηλαδή, για παράδειγμα, τα πεταγμένα φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερο αντίκτυπο από τα μπισκότα και τα αλλαντικά.

Τα μεταβολικά αυτά σκουπίδια υπολογίζεται από τους ερευνητές ότι ισούνται με 240 δισ. τόνους CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) που απελευθερώνεται στον πλανήτη.

Ο καθηγητής Serafini λέει μάλιστα ότι είτε πρόκειται για μια «πρέζα» αλάτι είτε για μια χαρτοπετσέτα, το κακό είναι το ίδιο για τον πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά την υπερφαγία, και τις υπερβολικές, περιττές αγορές τροφίμων, η υπερκατανάλωση κρέατος είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό, ακραίο παράδειγμα καθώς δεν το τρώμε μόνο φρέσκο αλλά και επεξεργασμένο σε σαλάμι κλπ.

Η «αλυσίδα» λοιπόν καλά κρατεί: Υπερκατανάλωση στα σούπερ μάρκετ, υπερφαγία στο σπίτι, πέταγμα πολλών περιττών φαγητών στα σκουπίδια και καταστροφή του πλανήτη.

Πηγή: Elisabetta Toti, Carla Di Mattia, Mauro Serafini. Metabolic Food Waste and Ecological Impact of Obesity in FAO World's Region. Frontiers in Nutrition, 2019: 6 DOI: 10.3389/fnut.2019.00126

Frontiers in Nutrition

Σχετικά Άρθρα