ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τσάι: Το φυσικό αντιοξειδωτικό που βοηθάει σε όλα…

06 Ιουλίου 2019, 12:15

images

Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι, σε όλες τις ποικιλίες του λίγο ως πολύ, είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ζεστό τους χειμερινούς μήνες, παγωμένο κατά τους καλοκαιρινούς, μπορεί να αποτελέσει ένα ρόφημα εξαιρετικά νόστιμο, χωρίς θερμίδες (εφόσον δεν προσθέτετε ζάχαρη, γάλα, αλκοολούχα ποτά), με εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητες. Οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τονίζουν ότι 2 με 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας. Συγκεκριμένα:

- Βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς που κάνουν τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα.

- Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι ιών και μικροβίων.

- Συντελεί στην καλή υγιεινή του στόματος καθώς λειτουργεί ως ήπιο αντισηπτικό.

- Συμμετέχει στην καλή υγεία βοηθώντας στην πρόληψη κάποιων καρκίνων, των καρδιαγγειακών και της αρθρίτιδας (όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν κάνουμε άλλα επιζήμια για τον οργανισμό μας πράγματα).

Εξάλλου, πρόκειται για ένα 100% αντιοξειδωτικό φυσικό προϊόν που παράλληλα βοηθά στον έλεγχο της κακής χοληστερίνης με αποτέλεσμα να προλαμβάνει εν δυνάμει καρδιαγγειακά επεισόδια. Μάλιστα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι 3 κούπες τσάι τη μέρα ρίχνουν το ποσοστό κινδύνου να πάθουμε έμφραγμα στο 44%.

Ειδικά τώρα το πράσινο τσάι φαίνεται ότι εκτός από την «ενεργοποίηση» του μεταβολισμού μας (εξού και συνίσταται συμπληρωματικά στις δίαιτες) έχει έντονες αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, τα φυσικά συστατικά που περιέχει, βοηθούν έναν οργανισμό να έχει γερή άμυνα έναντι άλλων κακών συνηθειών μας όπως είναι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Βεβαίως δεν αποτελεί κάποιου είδους «θαυματουργό φάρμακο» οπότε αν έχετε σκοπό να πίνετε τσάι και να τρώτε σαν να πρόκειται να είναι το τελευταίο σας γεύμα, μην περιμένετε ούτε να αδυνατίσετε, ούτε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας έναντι ασθενειών.

Το τσάι βοηθάει και στην πέψη. Οι τανίνες έχει αποδειχτεί ότι κάνουν το στομάχι να λειτουργήσει καλύτερα και διεγείρουν τη δράση του.

Το μαύρο τσάι επίσης βοηθάει και στην καταπολέμηση του άγχους, παρά τα όσα μέχρι στιγμής πιστεύαμε. Ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη που αυξάνεται στο αίμα σε περιπτώσεις έντονου άγχους, ελαττώνεται αμέσως με την κατανάλωση μαύρου τσαγιού.

Το τσάι εκτός όλων των άλλων περιέχει μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνες (στο πράσινο τσάι για παράδειγμα υπάρχει βιταμίνη C), ενώ συνολικά οι ουσίες που περιέχει το τσάι ξεπερνούν τις 4000.

Το τσάι λατρεύεται σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Από την Κίνα και την Ιαπωνία, μέχρι την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αγγλία. Στην Κίνα για παράδειγμα, αναφέρουν ακόμη ένα ρητό ενός αρχαίου φιλοσόφου τους του Λού Γιού:

«Εάν διψάς να πίνεις νερό. Εάν σε τρώνε οι έννοιες να πίνεις κρασί. Για να ανοίξεις το πνεύμα σου και να μένεις ξύπνιος τότε να πίνεις τσάι».

Σχετικά Άρθρα