ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριχόπτωση και στυτική δυσλειτουργία: Τελικά συνδέονται ή είναι μύθος;

18 Ιουλίου 2019, 13:24

images

Εδώ και αρκετό καιρό επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν ότι ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους άνδρες πλήττει τη στυτική λειτουργία. Πρόκειται για τη φιναστερίδη, που, ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της, εξακολουθεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, με συχνότερες τη στυτική δυσλειτουργία!

Μάλιστα τα προβλήματα επέμειναν, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες πήραν χάπι για την στυτική δυσλειτουργία. 

Οι ειδικοί του International Andrology συνεργάζονται με κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παρενέργεια που μπορεί να τραυματίσει δια παντός την ερωτική ζωή των ανδρών.

Το σκεύασμα συνταγογραφείται για να «φρενάρει» την απώλεια μαλλιών σε άνδρες με αδύναμο τριχωτό κεφαλής, αλλά και για να βοηθήσει τη θεραπεία μεταμόσχευσης μαλλιών, εμποδίζοντας ουσιαστικά τον οργανισμό να απορρίπτει τις νέες τρίχες. Από τη χρήση του φαρμάκου έχουν αναφερθεί ως παρενέργειες  νευρολογικά και άλλα συμπτώματα, όπως η μυϊκή ατροφία, η χρόνια κόπωση και η κατάθλιψη. Αυτές οι παρενέργειες έχουν γίνει τόσο συχνές, ώστε δημιουργήθηκε και Ίδρυμα για το Σύνδρομο «Μετά τη φιναστερίδη», για την ενημέρωση του κοινού.

Να σημειωθεί ότι το 50-60% των ανδρών αντιμετωπίζει, έτσι κι αλλιώς, πρόβλημα μεγάλης απώλειας μαλλιών ως την ηλικία των 70 ετών. Πιο άτυχο το 49% των ανδρών, που ως την ηλικία των 50 θα δει τα μαλλιά του να πέφτουν.

Οι ειδικοί στις κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών γνωρίζουν το θέμα και προειδοποιούν τους ασθενείς σχετικά με αυτό. Παράλληλα συνεργάζονται με το International Andrology για να προσφέρουν προληπτική θεραπεία και να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στο International Andrology ενθαρρύνουν τους άνδρες που αντιμετωπίζουν αλωπεκία να βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και να αναζητήσουν θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως είναι η θεραπεία με κρουστικά κύματα, πριν αρχίσουν τα σοβαρά συμπτώματα. Η συγκεκριμένη θεραπεία αξιοποιεί τις ίδιες τις δυνατότητες επούλωσης που έχει κάθε οργανισμός, προκειμένου να αποφευχθεί η βλάβη του ιστού της στύσης».

Το πρόβλημα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, εξαιτίας της φιναστερίδης είναι ακόμη μεγαλύτερο κι από αυτό που προκαλούν ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.

«Στην International Andrology προσφέρουμε ελπίδα στους πάσχοντες από αυτές τις παρενέργειες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις θεραπείες αντικατάστασης μαλλιών. Οι επιλογές θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία και για άλλες σεξουαλικές διαταραχές περιλαμβάνουν φάρμακα, διαγνωστικές διαδικασίες, καθώς και ψυχοσεξουαλικές συμβουλές, επιλογές για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις» μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Κ. Κωνσταντινίδης.

Σχετικά Άρθρα