ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις δίαιτες που έγιναν μόδα όχι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητά τους…

20 Αυγούστου 2019, 07:51

images

Το αδυνάτισμα είναι το … «ιερό δισκοπότηρο» των ανθρώπων του Δυτικού Κόσμου που, αφού καταναλώσουμε ό,τι παχυντικό και ανθυγιεινό μπορεί να βάλει ανθρώπου νους, μετά στρεφόμαστε στην αναζήτηση «μαγικών» λύσεων για να χάσουμε τα περιττά κιλά. Έτσι, δεν είναι περίεργο που κατά καιρούς γίνονται παγκοσμίως μόδα, δίαιτες που υπόσχονται «θαύματα»! Ας δούμε τρεις από αυτές…

Πρωτόγονη δίαιτα: Paleo diet

Η δίαιτα των διατροφικών προτύπων των νομάδων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών προγόνων μας, ονομάζεται δίαιτα paleo και δίνει έμφαση στη μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών με περιορισμένους υδατάνθρακες. Αποκλείει δε εντελώς τα σιτηρά. Όποιος την ακολουθεί τρώει ό,τι θεωρείται ότι παρέχει αλκαλικό (φρούτα και λαχανικά) αντί για όξινο (κρέας, τυρί, ψάρι και όσπρια).

Aπό επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει τη δίαιτα Paleo.

Δίαιτα Άτκινς

Τη δίαιτα αυτή δημιούργησε ο καρδιολόγος Dr. Atkins, και περιλαμβάνει συνολικά 20 «καθαρούς υδατάνθρακες» ενώ αποκλείει όλους τους άλλους και επικεντρώνει τη διατροφή στις πρωτεΐνες και τα λίπη.

Όποιος την κάνει χάνει άμεσα και γρήγορα κιλά καθώς όταν μειώνουμε δραματικά τους υδατάνθρακες, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο.

Η ακραία αυτή δίαιτα όμως οδηγεί σε επαναπρόσληψη των κιλών μόλις περάσουμε σε πιο κανονική διατροφή ενώ τα πολλά λίπη κάνουν γενικά κακό.

Η δίαιτα Super Shred

Με τη δίαιτα αυτή πρέπει το άτομο να καταναλώνει τακτικά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, και να λαμβάνει ροφήματα με πρωτεΐνη.

Τα έξι γεύματα την ημέρα είναι για πολλούς θεμιτά αλλά όταν την σχεδίασε ο Αμερικανός γιατρός Dr. Ian Smith, δεν έλαβε υπόψη την περιπλοκότητά της για τον μέσο εργαζόμενο άνθρωπο που λείπει τη μισή μέρα από το σπίτι. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αντέχουν το ένα από τα must της δίαιτας αυτής που είναι να καταναλώνει το χυμό από δύο λεμόνια ημερησίως!

Όπως και να έχει, όταν παχαίνουμε, είναι προτιμότερο είτε να μειώνουμε δραματικά τις μερίδες του φαγητού και να αυξάνουμε τη γυμναστική, είτε να απευθυνόμαστε σε ειδικό διαιτολόγο που θα μας δώσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένο και εξατομικευμένο στις ανάγκες μας. Καλές οι μόδες αλλά όχι για την …υγεία μας!

Πηγή: Academy of Nutrition and Dietetics

Σχετικά Άρθρα