ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ζυμαρικά δεν είναι «κακή» τροφή από μόνα τους

30 September 2019, 07:43

images

Υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο είναι το διατροφικό «αποτύπωμα» των ζυμαρικών.

Μια κανονική μερίδα ζυμαρικών 140 γραμμάρια περιέχει γύρω στις 220 θερμίδες, λιγότερο από 1γραμμάριο λίπους, 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αν τα καταναλώναμε λοιπόν σε αυτήν την ποσότητα, σκέτα, μία φορά την εβδομάδα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αλλά μόνο οφέλη.

Αλλά δεν κάνουμε ακριβώς αυτό. Οι περισσότεροι τα τρώμε σε μεγάλες ποσότητες, και τα συνοδεύομε με σάλτσες, λιπαρά τυριά, βούτυρο, λάδια και αλλαντικά.

Όπως όλα τα ολικής αλέσεως προϊόντα, έτσι και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως (τα μαύρα όπως συνηθίζουν κάποιοι να τα αποκαλούν) λόγω του τρόπου παρασκευής και επεξεργασίας τους περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα μη ολικής.

Το γεγονός αυτό τους δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από τα ευεργετικά οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο της χοληστερίνης.

Επίσης, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μας δίνουν ακόμα πιο ήπιες διακυμάνσεις σακχάρου και μας χορταίνουν ευκολότερα.

Αν βρισκόμαστε λοιπόν σε φάση δίαιτας για να χάσουμε κιλά, ή προσέχουμε σε μόνιμη βάση τη διατροφή μας, χρήσιμο είναι να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Να προτιμούμε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Να τα έχουμε στο τραπέζι μας σε ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα κι όχι παραπάνω.
  • Να μην υπερβαίνει η μερίδα τα 200 γραμμάρια βρασμένων ζυμαρικών.
  • Αντί άλλης σάλτσας να προτιμάμε αυτές που παρασκευάζονται με λαχανικά. Η σάλτσα ντομάτα και η pesto, αν δεν έχει πολλά λάδια, είναι οι καλύτερες επιλογές. Ομοίως, η σάλτσα με μανιτάρια, ψάρι τόνο ή σολομό, η primavera με κολοκυθάκια και μελιτζάνα, είναι εξαιρετικές επιλογές.
  • Όταν βάζουμε τυρί από πάνω να είναι σε μικρή ποσότητα.
  • Να αποφεύγουμε τις κρέμες γάλακτος, τα λιπαρά κρέατα και τα αλλαντικά από πάνω.
  • Να μην τα συνοδεύουμε με ψωμί ή άλλα αρτοπαρασκευάσματα.


Πηγή: Diet doctor

Σχετικά Άρθρα