ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταφύλια: ο ευλογημένος καρπός της αμπέλου

28 September 2019, 11:23

images

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά οι μήνες που ωριμάζουν τα σταφύλια και τα σπίτια μυρίζουν μούστο και γλυκό σταφύλι.

Τα σταφύλια ωστόσο είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό φρούτο από το οποίο φτιάχνουμε το πιο δημοφιλές αλκοολιούχο του κόσμου, το κρασί. Είναι ένα «φάρμακο» της φύσης.

Ερυθρό ή λευκό, με κουκούτσια ή χωρίς, είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Ταυτόχρονα αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σακχάρων που περιέχει και η φλούδα τους περιέχει το φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ισχυρή παρουσία ανθοκυανινών είναι μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών που βρίσκονται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια.

Θεραπευτικά, βοηθά στην πιο γρηγορότερη επούλωση των πληγών, στην πέψη, στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αλλά βοηθά και στην υπερτροφίας του προστάτη στους άνδρες. Στις δε γυναίκες, ενισχύει τα οιστρογόνα.

Στα αρνητικά του οι ειδικοί διατροφής και οι γιατροί περιλαμβάνουν μόνο την διατροφική του απόδοση (θερμίδες) και τα πολλά σάκχαρα που μπορεί να βλάψουν όσους έχουν διαβήτη ή προδιάθεση για αυτόν. Ωστόσο τονίζουν ότι δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή άλλων φρούτων που τα θεωρούμε πιο «αθώα».

Η διατροφική του αξία:

Το σταφύλι ανά 100 γραμμάρια αποδίδει 66 θερμίδες, λιπαρά: 0 γρ., χοληστερόλη: 0 γρ., υδατάνθρακες: 18 γρ., σάκχαρα: 15 γρ., πρωτεϊνη: 1 γρ., φυτικές ίνες: 1 γρ., νερό: 80 ml, βιταμίνη Α: 70 I.U., ασβέστιο: 16 mg και σίδηρο: 0,6 mg.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, συντελεί επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Η μουσταλευριά

Η μουσταλευριά δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, και αυτό την καθιστά ιδανικό γλύκισμα για όλους, ακόμη και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα αλλά βέβαια πάντα με μέτρο. Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι πολύ υψηλή λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα σταφύλια από τα οποία προέρχεται.

Ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να δίνει γρήγορη ενέργεια στον οργανισμό.

ΠΗΓΗ: World Public Health Nutrition Association

Σχετικά Άρθρα