ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει σωστή ηλικία για την πρώτη φορά;

17 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Η εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν "η σωστή στιγμή είναι όταν το άτομο είναι έτοιμο -σωματικά και ψυχολογικά- και συναντηθεί με τον κατάλληλο σύντροφο". Αυτό όμως είναι μια γενικότητα που  ελάχιστα αγγίζει την ουσία του ερωτήματος καθώς η ζωή και τη νεανική ηλικία είναι χρονικά πεπερασμένα!

Πολλές γυναίκες έμειναν μόνες στη ζωή περιμένοντας τον ...κατάλληλο. Και πολλοί άνδρες έμειναν να γεροντοκομούν τη μαμά τους, στερούμενοι τις χαρές του έρωτα, επειδή καμία γυναίκα δεν ήρθε στο δρόμο τους την κατάλληλη στιγμή...

Σε ό,τι αφορά τον έρωτα και αυτή καθαυτή τη σεξουαλική πράξη, υπάρχουν χρονικά όρια. Κι αν δεν είναι αυστηρά προσδιορισμένα, είναι πάντως κατά περίπτωση και κατά προσέγγιση συγκεκριμένα! Οι σεξολόγοι γενικά θεωρούν ότι από τη στιγμή που ένα παιδί έχει περάσει στην εφηβεία, ετοιμάζεται για την πρώτη του επαφή... Καλό είναι αυτή η επαφή να μην είναι βιαστική και τραυματική, δηλαδή να μην συμβεί σε γενικές γραμμές κάτω από τα 16 έτη, ένα όριο που βάζει άλλωστε και ο νόμος για την αποπλάνηση ανηλίκου. Και έτσι, κάπου γύρω στα 16 είναι το κατώτατο όριο για την πρώτη σεξουαλική επαφή. Τι γίνεται όμως για το ανώτερο; 

Η λαϊκή θυμοσοφία των περασμένων αιώνων έλεγε "ή μικρός- μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου"! Κι είχε μια αλήθεια μέσα αυτό, αφού ο μόνος αποδεκτός κοινωνικά τρόπος για να κάνει κάποιος σεξ, ήταν εντός του γάμου, όπως άλλωστε συμβαίνει ακόμα με όσους ακολουθούν κατά γράμμα τους θρησκευτικούς κανόνες.

Δεν άφηναν λοιπόν τους νέους ανθρώπους χωρίς σεξ μέχρι τα 25 ή τα 30 τους έτη διότι θεωρούσαν ότι μέχρι τότε είχε γίνει τουλάχιστον "ψυχολογικός ευνουχισμός" τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.

Κάπως έτσι πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι τα πράγματα και με το σεξ εκτός γάμου... Αν έχει φτάσει κάποιος γύρω στα 25 και δεν έχει ούτε μία σεξουαλική εμπειρία, πρέπει μάλλον να το αντιμετωπίσει ως εκκολαπτόμενο πρόβλημα και να το συζητήσει με ειδικό ψυχολόγο. Δεν αποκλείεται απλά να έτυχε... Αλλά συνήθως υπάρχει κάποιος φόβος, κάποια συναισθηματική δυσκολία, κάποιο τραύμα ή ελλιπής κοινωνικοποίηση του ατόμου, τα οποία εμποδίζουν τον έρωτα να μπει στη ζωή του. Και είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσει πριν περάσει περισσότερος χρόνος!

*Με πληροφορίες από την Αμερικανική Εταιρία Ψυχιατρικής


Σχετικά Άρθρα