ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρήσιμη η λογική και η ύπαρξη κριτηρίων αλλά δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε και λίστες προσόντων...

05 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση μίας νέας κοπέλας της λίστας που ανακάλυψε να έχει ο σύντροφός της, με αυστηρά κριτήρια για την επιλογή γυναίκας... Ενώ η κοπέλα πληρούσε τα κριτήρια αυτά, η πρακτική του να έχει καταρτίσει λίστα προσόντων σαν να επρόκειτο να προσλάβει γραμματέα, έκανε πολλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να την προτρέπουν να τον χωρίσει...

Η κοπέλα είναι Βρετανίδα 28 ετών και διατηρούσε επί 3 μήνες ερωτική σχέση με έναν 38χρονο που έδειχνε ισορροπημένος, ερωτευμένος και δοτικός. Αλλά μία μέρα ανακάλυψε τυχαία πάνω στο γραφείο του μία λίστα με τα προσόντα που θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει να έχει μία γυναίκα για να γίνει σύντροφός του. Παρότι η ίδια τα πληρούσε όλα ανεξαιρέτως, τρόμαξε από την αυστηρή και ψυχρή του αντιμετώπιση για τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους...

«Δεν πρέπει να είναι σερβιτόρα και πρέπει να έχει υψηλούς στόχους για επαγγελματική ανέλιξη. Καλό είναι να κατέχει πτυχίο ανώτατης σχολής… Επίσης πρέπει να διαθέτει θετική στάση απέναντι στους άνδρες, ιδίως στον πατέρα, τον αδερφό της και τα υπόλοιπα αρσενικά μέλη της οικογένειας, και να μην έχει φεμινιστικές απόψεις... Αυτά ήταν μερικά από αυτά που έγραφε πρώτα στη λίστα», ανέφερε η κοπέλα.

Η ίδια ταράχτηκε ακόμα περισσότερο για την ψυχρή του ματιά στις ερωτικές σχέσεις όταν διάβασε ότι κριτήριο είναι να μην έχει η κοπέλα καμία απολύτως ασθένεια (ούτε απλή αντιμετωπίσιμη), ούτε να δείχνει προβληματισμένη και ευαίσθητη, κάτι που κατά τον ίδιο προδιαθέτει για προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε να είναι καλή στο σεξ. Παράλληλα, πρέπει να έχει κοιμηθεί με συγκεκριμένο αριθμό ανδρών, να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερή του και να έχει κάνει σχέση μεγαλύτερη του ενός έτους στη ζωή της.

Η 28χρονη έκανε ανάρτηση στο Reddit μετά την ανακάλυψη της λίστας και ζήτησε βοήθεια από τους χρήστες, γράφοντας «τηρώ όλα τα κριτήρια, αλλά με ανησυχεί. Δεν φαινόταν για τέτοιος άνθρωπος και αυτά μου φαίνονται τρελά. Πώς πρέπει να το χειριστώ;».

Αρκετοί πρότειναν να μιλήσει ανοιχτά στον άνδρα για να κρίνει αν πρέπει να μείνει στη σχέση ή να χωρίσει, ενώ οι περισσότεροι της συνέστησαν να τον αφήσει αμέσως, αναφέροντας ότι «ένας άνδρας που ψάχνει γυναίκα με μπλοκάκι, είναι είτε ανώριμο αγόρι, είτε τέρας. Φύγε μακριά του».

Όπως σχολιάζει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, Σοφία Χατζηδημητρίου "μία τέτοια συμπεριφορά καταδεικνύει κάποια αρκετά σοβαρή και συγκεκαλυμμένη ψυχική διαταραχή, πιθανά διαταραχή προσωπικότητας, με έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία. Πλην όμως, είναι και ενδεικτική των καιρών μας... 

Δυστυχώς, με την άνθηση της τεχνολογίας, η οποία θρέφει κατά κόρον τα ναρκισσιστικά μας κομμάτια, μιας και σχεδόν όλες μας οι επιθυμίες, πλέον, ικανοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού στην άκρη του χεριού μας, οι άνθρωποι έχουμε ενδοβάλλει, εσωτερικεύσει, δηλαδή, αυτές τις διαδικασίες και έχουμε απολέσει τις δεξιότητες της υπομονής, καρτερικότητας, προσπάθειας, αυτοσυγκράτησης, αναστοχασμού και, εν τέλει, ουσιαστικής σχέσης. 

Στην εποχή όπου και οι ανθρώπινες σχέσεις φαίνεται να είναι "a la carte", έχουμε μειώσει τους εαυτούς μας σε χρηστικά αντικείμενα στο ράφι του Instagram, βρίσκοντας ευκολότερο το να "ψωνίσουμε" το κατάλληλο πρόσωπο, παρά να σχετιστούμε ουσιαστικά. Αυτονόητα, σε αυτήν την εμπορική/χρηστική προσέγγιση, καταλήγουμε και οι ίδιοι, όπως ο εν λόγω κύριος του άρθρου, να χάνουμε εξίσου την ανθρώπινη υπόστασή μας. Ο Ψευδής Εαυτός συγχέεται με τον απωλεσθέντα Αληθινό Εαυτό και ο άνθρωπος κατακερματίζεται επικίνδυνα, αν όχι ανεπιστρεπτί. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι σχέσεις εκλείπουν και οι άνθρωποι γινόμαστε απάνθρωποι".

Σχετικά Άρθρα