ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Xρήση φαρμάκου για τη ΣκΠ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

01 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Η θεραπεία με τη φαρμακευτική ουσία οκρελιζουμάμπη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή το έμβρυο, με το 79% των κυήσεων να οδηγούν σε γεννήσεις ζωντανών νεογνών, σύμφωνα με στοιχεία από περισσότερες από 2.000 γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).

Σύμφωνα με το Multiple Sclerosis News Today, από το Μάρτιο, περισσότεροι από 250.000 ασθενείς με ΣΚΠ σε όλο τον κόσμο είχαν ξεκινήσει θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο και ο αριθμός των γυναικών που μπήκαν στη θεραπεία «πριν, κατά και μετά την εγκυμοσύνη αυξάνεται», δήλωσε η  Celia Oreja-Guevara, MD, επικεφαλής του Κέντρου ΣκΠ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Carlos, στη Μαδρίτη, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η Oreja-Guevara και οι συνεργάτες της, μαζί με την εταιρεία Roche, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και των βρεφών σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν θεραπεία με οκρελιζουμάμπη, αναλύοντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων παγκόσμιας ασφάλειας της Roche.

Η έκθεση της μητέρας ορίστηκε ως η λήψη μίας ή περισσότερων δόσεων, πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συμμετέχουσες είχαν διάμεση ηλικία 32 ετών τη στιγμή της τελευταίας εμμηνόρροιας πριν από την εγκυμοσύνη. Περίπου το 1/3 (34,9%) των αναφερόμενων κυήσεων είχαν εμβρυϊκή έκθεση, το 21,4% δεν είχε εμβρυϊκή έκθεση και για το 43,7%, ο χρόνος έκθεσης ήταν άγνωστος.

Από τις 1.498 πιθανώς αναφερόμενες κυήσεις, οι οποίες ήταν το επίκεντρο της παρουσίασης, οι 596 είχαν γνωστά αποτελέσματα. Από αυτές, 286 εγκυμοσύνες περιελάμβαναν εμβρυϊκή έκθεση στο φάρμακο, 163 δεν είχαν εμβρυϊκή έκθεση και για 147 υπήρξε ασάφεια ως προς το χρόνο έκθεσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες (79%) κατέληξαν σε γεννήσεις ζώντων, με συγκρίσιμα ποσοστά μεταξύ εγκυμοσύνων με και χωρίς έκθεση (78,7% έναντι 84%). Το ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων ζωντανών νεογνών με εμβρυϊκή έκθεση στην οκρελιζουμάμπη μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο υψηλότερο ποσοστό των εκούσιων αμβλώσεων (11,5% έναντι 3,7%).

Ωστόσο, παρά τον αυξημένο αριθμό των αναφερόμενων κυήσεων με  έκθεση στο φάρμακο σε σύγκριση με πέρυσι, το ποσοστό των εκούσιων αμβλώσεων μειώθηκε από 15,7% σε 11,5%, σημείωσε. Αυτό συμβαίνει «πιθανώς επειδή έχουμε περισσότερες γνώσεις», είπε η Oreja-Guevara, και οι ασθενείς και οι γιατροί «δεν φοβούνται πλέον», καθώς «σε πολλές περιπτώσεις είναι μια πολύ ασφαλής θεραπεία».

Οι ερευνητές παρακολουθούν τώρα 61 μωρά από αυτές τις εγκυμοσύνες που εκτέθηκαν στην οκρελιζουμάμπη για ένα χρόνο για να αξιολογήσουν τα ποσοστά λοιμώξεων και νοσηλειών, την κατάσταση του θηλασμού τους, τα επίπεδα Β-κυττάρων και τους εμβολιασμούς. Τα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν, όταν είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.



Σχετικά Άρθρα