ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμόγελο του Παιδιού: Στην πρώτη γραμμή μάχης κατά της εμπορίας ανθρώπων

19 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007 ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ανάδειξης ενός ζητήματος, που δυστυχώς, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στις ημέρες μας και αφορά, τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά.  Στα 27 χρόνια δράσης του, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναπτύσσει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών στην «πρώτη γραμμή» στην κατεύθυνση της πρόληψης και καταπολέμησης του ειδεχθούς φαινομένου  (Τrafficking).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν ετησίως θύματα trafficking και σχεδόν το 1 εκατομμύριο εξ αυτών, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός αυτός, δυστυχώς, αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της μεγέθυνσης του κύματος  των μεταναστευτικών ροών.

Αντικείμενα του trafficking είναι κυρίως η εξαναγκαστική εργασία, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η αφαίρεση οργάνων, ο αναγκαστικός γάμος, η επιβαλλόμενη επαιτεία και εγκληματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αφορά γυναίκες και νεαρά κορίτσια.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στέκεται στο πλευρό όλων, και κυρίως των παιδιών, που έχουν πέσει θύματα ή εμπλέκονται σε κυκλώματα trafficking, πραγματοποιώντας εξειδικευμένες δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, πάντοτε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει θέσει στη διάθεση όλων όσων βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο, με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:

●  «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», αναγνωρισμένη ως κόμβος ενημέρωσης (info desk) για το trafficking. Ο ρόλος των info desks είναι:

Λειτουργία Γραμμής Βοήθειας και Υποστήριξης για Παιδιά Θύματα ή Δυνητικά Θύματα Εμπορίας

Παροχή ενημέρωσης στο κοινό για την εμπορία ατόμων και ειδικότερα για την εμπορία παιδιών

Διοργάνωση Διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για το ζήτημα της εμπορίας ατόμων

Προώθηση στοχευμένων δράσεων σε ευάλωτες ομάδες ατόμων με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου

Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»  είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Εφαρμογή CHAT1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας για παιδιά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσουν μέσω γραπτού κειμένου.

«Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους116111».

«Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017», η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε ενήλικα άτομα που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένεια και τους φροντιστές τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.

Και οι τέσσερις γραμμές είναι διασυνδεδεμένες με τη Γραμμή Βοήθειας και Υποστήριξης SAWA στην Παλαιστίνη, μέλος του διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης Child Helpline International (CHI) και εξυπηρετεί τη διερμηνεία αραβόφωνων προσώπων στην Ελλάδα.

«Missing Alert App» 

Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE και πρόσφατα έλαβε silver award στα Hellenic Responsible Business Awards 2021 στην Ενότητα «Τεχνολογία για το κοινό καλό - CSR apps». Η προηγμένη εφαρμογή, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνο στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα - παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

Μετά από ενημέρωση με οποιονδήποτε από τους ανωτέρω τρόπους, και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενεργοποιεί τον μηχανισμό του Amber Alert Hellas  με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων. Συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν παραπάνω από 152 ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς καθώς επίσης και εθελοντικές οργανώσεις. Κάθε φορέας επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων, και προσφάτως και οθόνες ΑΤΜ.

Στο πρότυπο του Amber Alert Hellas λειτουργεί το Missing Alert Hellas, ένα πρόγραμμα για ενήλικες από 18-60 ετών, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.



Σχετικά Άρθρα