ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

WeProtect Global Alliance: 2 στα 3 παιδιά στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική «βλάβη» στο διαδίκτυο

19 Ιουνίου 2023, 18:00

images

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως μέλος στην συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online -ένα παγκόσμιο κίνημα, που αποτελείται από περισσότερες από 250 κυβερνήσεις, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών- και υποστηρίζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που διεξήχθη από την Economist Impact.

Η μελέτη αποκαλύπτει το ανησυχητικό ζήτημα των σεξουαλικών «βλαβών» που υφίστανται τα παιδιά στο διαδίκτυο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας ανησυχίες ιδιαίτερα επείγουσες, που απαιτούν άμεση προσοχή και δράση. Τα παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σεξουαλικές «βλάβες» στο διαδίκτυο, με δύο στα τρία να βιώνουν τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής «βλάβης» στο διαδίκτυο.

Το 79% των κοριτσιών, σε σύγκριση με το 57% των αγοριών, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα άτομα από εθνικές μειονότητες πλήττονται δυσαναλόγως από τη διαδικτυακή σεξουαλική «βλάβη». Απαιτείται στοχευμένη υποστήριξη και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να αντιμετωπίσουν την ανησυχητική έκταση των διαδικτυακών σεξουαλικών «βλαβών» κατά των παιδιών της Ευρώπης (ΕΕ) που προκαλούνται από ενήλικες, υποστηρίζοντας τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, εφαρμόζοντας εθνικά μέτρα και διαθέτοντας πόρους για την προστασία και τη στήριξη των παιδιών.

Στο πλαίσιο της μελέτης διεξήχθη έρευνα σε 2.000 18χρονους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά ευρήματα.  Η κλειστή αυτή διαδικτυακή έρευνα αποκάλυψε:

- Γαλλία: Το 85% των 18χρονων στη Γαλλία είχαν την εμπειρία όπου κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει για σεξουαλικά άσεμνα θέματα ή να τους στείλει σεξουαλικά άσεμνο υλικό, γεγονός που συνέβη σε υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο.

- Γερμανία: Το 73% των 18χρονων στη Γερμανία είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής «βλάβης» στο διαδίκτυο κατά την παιδική τους ηλικία, και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

- Ολλανδία: Το 43% των ερωτηθέντων στην Ολλανδία είχαν βιώσει περιστατικό όπου κάποιος είχε μοιραστεί σεξουαλικά άσεμνες εικόνες ή/και βίντεο τους χωρίς την άδειά τους, συγκριτικά με το μέσο όρο του 30% στις άλλες τρεις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

- Πολωνία: Από το 57% των ερωτηθέντων στην Πολωνία που ανέφεραν ότι συνάντησαν έναν άγνωστο ή έναν γνωστό ενήλικα να τους εμπλέκει σε σεξουαλικά σαφείς συζητήσεις ή να τους στέλνει σαφές υλικό, το 27% είχαν βιώσει κάτι τέτοιο σε ηλικία 12 ετών ή μικρότερη.

Η έρευνα, σχετικά με τις παιδικές εμπειρίες των 18χρονων, αποκάλυψε τις βαθιές επιπτώσεις μιας σειράς διαδικτυακών σεξουαλικών «βλαβών» που υπέστησαν.  

Οι εμπειρίες αυτές αφορούσαν τη λήψη σεξουαλικά άσεμνου περιεχομένου από ενήλικες κατά την ενηλικίωσή τους, την κοινοποίηση άσεμνων εικόνων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το να τους ζητείται να κρατήσουν μυστικές τις σεξουαλικά απρεπείς διαδικτυακές σχέσεις με ενήλικες και το να τους ζητείται να κάνουν κάτι σεξουαλικά άσεμνο στο διαδίκτυο για το οποίο δεν αισθάνονταν άνετα.


Σχετικά Άρθρα