ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόποι να αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια την διαφορετική συχνότητα στην επιθυμία

03 Ιουλίου 2020, 18:00

images

Ο Δρ David Ludden, καθηγητής Ψυχολογίας στο Georgia Gwinnett College πρότεινε μια ανασκόπηση της ανθρώπινης σεξουαλικής εμπειρίας και της διαφορετικότητας των ατόμων και των επιθυμιών τους. Κι έθεσε το ερώτημα τι γίνεται όταν η άνιση ερωτική επιθυμία και η διαφωνία για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών δυσκολεύουν μια σχέση;

Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν οι ψυχολόγοι Laura Vowels και Kristen Mark από το Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία, μελετώντας τις απαντήσεις 229 ενηλίκων για  τους τρόπους καταπολέμησης του χάσματος στην σεξουαλική επιθυμία. Και τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Archives of Sexual Behavior.

Στο πρώτο στάδιο, μετά τις απαντήσεις των συμμετεχόντων για την σεξουαλική ικανοποίηση, την ικανοποίηση από τη σχέση τους και τη σεξουαλική επιθυμία, διαπιστώθηκε από τους τρεις τομείς, σημειώθηκε διαφορά στην αξιολόγηση που έκαναν τα δύο φύλα μόνο στον τομέα της σεξουαλική επιθυμίας.

Αφού ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να προτείνουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της άνισης επιθυμίας, οι ερευνητές προχώρησαν σε ανάλυση και ομαδοποίησαν τις μεθόδους ως εξής:

1. Αποδέσμευση: Ο σύντροφος με τη μικρότερη ερωτική επιθυμία εμμένει ενώ ο πιο ένθερμος για ερωτική επαφή υποχωρεί ή εκτονώνεται σε δραστηριότητες όπως γυμναστική ή άλλα χόμπι. Από το 11% του δείγματος που επέλεξε αυτή τη στρατηγική, μόνο το 9% είδε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. 

2. Επικοινωνία: Το ζευγάρι συζητά το θέμα της άνισης σεξουαλικής επιθυμίας και αναζητά συμβιβαστική λύση, όπως μετάθεση της συνεύρεσης σε άλλη ημέρα. Από το 11% των συμμετεχόντων που έχουν επιλέξει τη μέθοδο, μόλις το 57% τη βρήκε χρήσιμη. 

3. Δραστηριότητα άνευ συντρόφου: Αυνανισμός, παρακολούθηση πορνό ή ανάγνωση ρομαντικής ή ερωτικής μυθοπλασίας, αποτελούν μέθοδο που ανέφερε το 27% του δείγματος, με το 46% εξ αυτών να τη βρίσκουν αποτελεσματική. 

4. Κοινή δραστηριότητα: Οι σύντροφοι καταφεύγουν σε δραστηριότητες όπως αγκαλιές, μασάζ, που μπορεί να οδηγήσουν στη συνεύρεση ή και όχι. Το 38% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως προτιμούν αυτή τη μέθοδο, με περισσότερους απ’ τους μισούς να είναι ευχαριστημένοι. 

5. Σεξ αναγκαστικά: Η τελευταία στρατηγική θέλει τον σύντροφο με τη μικρότερη επιθυμία να υποχωρεί σε βιαστικό σεξ ή στη συνεύρεση παρά την έλλειψη διάθεσης. Για το 14% που την έχει επιλέξει, η ευχαρίστηση από το σεξ και η ικανοποίηση του συντρόφου αποτελούν βασικό ζητούμενο στη σχέση, ενώ 58% εξ αυτών ήταν ευχαριστημένοι.

Σχετικά Άρθρα