ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις αιτίες που η γυναίκα δεν θέλει σεξ

07 Μαΐου 2020, 18:00

images

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι μείωσης της λίμπιντο στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση διαφέρουν τόσο πολύ ώστε είναι βέβαιο ότι συντρέχουν κι άλλοι λόγοι...

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause, μεμονωμένες συνεντεύξεις με δεκάδες γυναίκες που αφορούσαν κυρίως την έλλειψη επιθυμίας για σεξ, οι απαντήσεις διέφεραν αρκετά και δεν αφορούσαν μόνο τις ίδιες. Μάλιστα αρκετές είπαν ότι είχαν μειωμένη λίμπιντο επειδή δεν ήθελε σεξ ο σύζυγός τους και όχι επειδή εκείνες νιώθουν "παροπλισμένες" σεξουαλικά.

«Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, ό,τι συμβαίνει με το σύντροφό της μπορεί να συμβάλει στην κατάσταση», αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, Holly Thomas.

Για να καταλάβουν, λοιπόν, τι προκαλεί τη μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες, η Δρ. Thomas και η ομάδα της δημιούργησαν τρεις ομάδες των 12 γυναικών και εξέτασαν άλλες 15 γυναίκες ατομικά. Με τις συνεντεύξεις αυτές προέκυψαν πέντε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τους λόγους της μειωμένης λίμπιντο:

Μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως π.χ. η κολπική ξηρότητα.

Στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου.

Κούραση ή σωματικός πόνος, για παράδειγμα μυοσκελετικός.

Στρες και προβλήματα.

Κακή εικόνα σώματος και ντροπή.

«Κάποιες γυναίκες βρίσκουν λύσεις, ενώ άλλες περιορίζονται επειδή ο σύντροφός τους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Οι γυναίκες έχουμε μάθει να δεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλων, μαθαίνοντας έτσι να καταπιέζουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Δρ Thomas.

Μια άλλη αποκάλυψη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες, παρόλο που έχουν συνταξιοδοτηθεί και τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να φύγουν από το σπίτι, παραμένουν τόσο στρεσαρισμένες που δεν μπορούν να δουν το σεξ ως προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που συμμετείχε στη μελέτη υπέμενε το συναισθηματικό βάρος της φροντίδας της ασθενούς μητέρας της, ενώ παράλληλα στήριζε την κόρη της στην ανάρρωση από τη διαταραχή χρήσης ουσιών.

Ως εκ τούτου η μείωση της λίμπιντο στις μεγαλύτερες γυναίκες συνδέεται κατά ένα 50% με την ορμονική τους κατάσταση αλλά στο υπόλοιπο 50% έχει να κάνει με προβλήματα είτε πρακτικά, είτε σχέσεων, είτε ψυχολογίας.

Σχετικά Άρθρα