ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το υγιές σπέρμα "θέλει" την σάλτσα του...

22 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Το λυκοπένιο, ένα θρεπτικό συστατικό που περιέχεται στη σάλτσα ντομάτας, μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του σπέρματος. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Nutrition και έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λυκοπένιο κάνει καλό στον προστάτη αδένα και τη γονιμότητα.

Άνδρες που έλαβαν το αντίστοιχο δυο κουταλιών της σούπας πουρέ ντομάτας την ημέρα διαπιστώθηκε ότι είχαν βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος. Το λυκοπένιο όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος έχουν γίνει αντικείμενο προηγούμενων ερευνών για την αντιοξειδωτική τους δράση που σημαίνει ότι προλαμβάνουν την οξείδωση των κυττάρων, συνεπώς και την κυτταρική φθορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sheffield χορήγησαν placebo (εικονικό φάρμακο) ή συμπλήρωμα λυκοπενίου στους άνδρες της έρευνας (η αντίστοιχη ποσότητα περιέχεται σε δύο κιλά μαγειρεμένες ντομάτες) στο πλαίσιο μιας έρευνας δώδεκα εβδομάδων. Το σπέρμα τους ελέγχθηκε στην αρχή της έρευνας, στις έξι εβδομάδες και στο τέλος της μελέτης και παρότι δεν υπήρχε διαφορά στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η αναλογία των υγιών σπερματοζωαρίων καθώς και η κινητικότητά τους ήταν αυξημένη σε όσους λάμβαναν λυκοπένιο.

Ειδικός στην διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επικεφαλής της έρευνας σχολίασε ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά το δείγμα ήταν μικρό, οπότε το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η μελέτη σε άνδρες με διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας για να διαπιστωθεί αν το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.


Σχετικά Άρθρα