ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σεξ είναι ο "καλύτερος" τρόπος να μεταδοθούν ιώσεις

04 Μαρτίου 2020, 18:00

images

Είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουμε αλλά καθόλου σίγουρο ότι το συνειδητοποιούμε: Γρίπη, κρυολόγημα αλλά και κορωνοϊός μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Φυσικά η μετάδοση δεν γίνεται μέσω των γεννητικών οργάνων αλλά καταρχάς με την εγγύτητα των δύο ανθρώπων αλλά και τα φιλιά που ανταλλάσσουν δεδομένου ότι οι ιώσεις μεταδίδονται με επαφή των στοματικών και ρινικών εκκρίσεων.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, δεν πρόκειται να δεχτώ περιπτύξεις με κάποιον που έχει πυρετό, βήχει και φτερνίζεται. Αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η προφύλαξη δεν είναι αρκετή καθώς ειδικά ο κορωνοϊός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν "ύπουλο" εχθρό:

Πρώτον έχει χρόνο επώασης μέσα στον οργανισμό που φτάνει ακόμα και τις 14 ημέρες. Κι άρα το άτομο μπορεί να έχει τον ιό -και να τον μεταδίδει- χωρίς να έχει νιώσει ακόμα συμπτώματα.

Και δεύτερον δημιουργεί στο 90% των νέων ανθρώπων (κάτω των 50 ετών) εξαιρετικά ήπια νόσηση, με λίγα δέκατα πυρετού ή μια μικρή αδιαθεσία, ώστε να διαφεύγει της προσοχής.

Εάν μεν πρόκειται για τον σύντροφο της ζωής μας με τον οποίο κοιμόμαστε κάθε βράδυ μαζί, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόληψη. Αλλά αν πρόκειται για σχέσεις περιστασιακές ή για άτομο με το οποίο δεν ζούμε μαζί στο ίδιο σπίτι, καλό είναι στις περιόδους με εξάρσεις ιώσεων να προσέχουμε ώστε ακόμα και με ήπια, ελαφρά συμπτώματα αδιαθεσίας, να αποφεύγουμε τα φιλιά και το σεξ αν δεν θέλουμε να περάσουμε παρέα στο κρεβάτι την ίωση!

Σχετικά Άρθρα