ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σεξ δεν είναι προνόμιο μόνο των νέων

27 Απριλίου 2020, 18:00

images

Το σεξ δεν είναι μόνο για τους νέους. Η διατήρηση ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής είναι εξίσου σημαντική σε όλες τις ηλικίες, λέει η βρετανίδα ψυχολόγος Anjula Mutanda στην εφημερίδα The Guardian.

Για πολύ καιρό, το σεξ εθεωρείτο προνόμιο των νέων. Η κοινωνική πεποίθηση ήταν: Είστε νέοι; Έχετε το δικαίωμα να χαρείτε το σεξ έχοντας εμπιστοσύνη στο σώμα σας. Αυτά τα κλισέ έκαναν τους ανθρώπους να μην σκέφτονται την σεξουαλική απόλαυση από τη μέση ηλικία και μετά. Αλλά πιο πρόσφατα, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η σεξουαλική ζωή των ατόμων στα 50, 60 μπορεί να είναι εξίσου καλή. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, γίνονται πιο υγιείς και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη σωματική και συναισθηματική τους ευεξία,και αρχίζουν να λένε: «Ακόμα αισθάνομαι επιθυμητός».

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι η ηλικία δεν χρειαζόταν ποτέ να παρεμποδίσει τη σεξουαλικότητα, τόσο το καλύτερο. Ειδικά επειδή υπάρχουν στις μέρες μας πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε τις επιδόσεις στο σεξ και να το απολαύσετε. Το να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τον σύντροφο μας μας και να διατηρούμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας - και αυτό έχει πολλές εκφάνσεις: τα φιλιά και το κράτημα των χεριών είναι εξίσου σημαντικά.

Τι να κάνουμε

Οι σύντροφοι μπορούν, αφού περάσουν τα πολυάσχολα χρόνια της γονικής μέριμνας, να νοιώσουν αποξενωμένοι μεταξύ τους. Αλλά αυτό μπορεί να αναστραφεί. 

Ξεκινήστε από το να έχετε οποιαδήποτε μορφή σωματικής επαφής. Η έρευνα δείχνει ότι οι αγκαλιές αυξάνουν την ποσότητα της οξυτοκίνης στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, του άγχους και να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Αλλά το πιο σημαντικό, μιλήστε με τον σύντροφό σας για τις όποιες ανησυχίες σας. Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που ίσως θέλετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας, αλλά ένας σύντροφος με κατανόηση θα καταλάβει.

Καθώς οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση δεν χρειάζεται να ανησυχούν πλέον για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.   Το να δοκιμάσετε νέες στάσεις στο σεξ, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωπυρώσετε το ενδιαφέρον. Σε μερικές περιπτώσεις με προβλήματα ήπιας ακράτειας ορισμένες θέσεις μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πίεσης από την ουροδόχο κύστη.

Η κολπική ξηρότητα δεν είναι λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν αρκετά λιπαντικά που αποκαθιστούν την υγρασία του κόλπου.

Και πέρα από το σεξ αφιερώστε χρόνο στο σύντροφό σας. Κάντε μια βόλτα μαζί. Ένα ρομαντικό δείπνο με κεριά και μουσική. Ζωντανέψτε και πάλι την οικειότητα. Αυτό θα συνεισφέρει στην διατήρηση της ψυχικής επαφής που είναι βασική προϋπόθεση για την μακροχρόνια καλή σεξουαλική σχέση.  

Είναι μια ανόητη προκατάληψη το ότι καθώς γερνάμε, δεν πρέπει να αισθανόμαστε πια σεξουαλική ευχαρίστηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε να είμαστε, υγιή, σεξουαλικά ενεργά άτομα σε όλες τις ηλικίες.


Σχετικά Άρθρα