ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το λεξιλόγιο και οι "κώδικες" συμπεριφοράς του χωρισμού

29 September 2021, 18:00

images

Πρόσφατη μελέτη εντόπισε τις αλλαγές στο λεκτικό κώδικα όσων επιθυμούν να φύγουν από μια σχέση, αλλαγές που ξεκινούν μήνες πριν συμβεί τελικά ο χωρισμός. Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν 1 εκατομμύριο αναρτήσεις από 6.800 χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit.

Η ανάλυση κατέδειξε ότι η λεκτική επικοινωνία επηρεάζεται από την απόφαση του χωρισμού μέχρι και τρεις μήνες πριν από την οριστικοποίησή του, με τις αλλαγές να διαρκούν έως και έξι μήνες μετά. Σημαντικές στην αναγνώριση αυτής της διεργασίας φαίνεται ότι είναι οι αντωνυμίες.

Οι επικείμενοι χωρισμοί πολλαπλασιάζουν την εμφάνιση των προσωπικών αντωνυμιών «εγώ» και «εμείς», ενώ και τα δύο πρόσωπα της σχέσης υιοθετούν λιγότερο επίσημη γλώσσα, αντικαθιστώντας την με πιο προσωπικό ύφος. Αυτές οι αλλαγές, εξηγούν οι ειδικοί, υποδηλώνουν μια υποχώρηση της αναλυτικής σκέψης για την εύρεση λύσεων και την επικράτηση της γνωστικής επεξεργασίας των πληροφοριών. «Μαρτυρούν ένα βαρύ γνωστικό φορτίο», σχολίασε η υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης Sarah Seraj.

Οι μεταβολές στη λεκτική επικοινωνία παρατηρήθηκαν και σε συζητήσεις για ζητήματα άλλης φύσης από τα αισθηματικά, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά επίδραση του χωρισμού ακόμη και σε υποσυνείδητο επίπεδο. 

«Σπάνια δίνουμε προσοχή στις προθέσεις, τα άρθρα ή τις αντωνυμίες που χρησιμοποιούμε, ωστόσο αυτές οι λέξεις αλλάζουν όταν βιώνουμε ένα δύσκολο και δυσάρεστο συμβάν και μπορούν να πουν πολλά για τη συναισθηματική και ψυχολογική μας κατάσταση», επεσήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια.


Σχετικά Άρθρα