ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ...κυνήγι ή η συναίνεση οδηγούν πιο συχνά σε σχέση;

16 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Δύο ερευνητές αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν το κυνήγι και η αμφιβολία ή η δοκιμασμένη αρχή της αμοιβαιότητας της επιθυμίας αποτελούν το μυστικό για θετική έκβαση σε μια νέα γνωριμία. Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο Journal of Social and Personal Relationships.

Ο Δρ. Harry Reis, καθηγητής Ψυχολογίας και Τεχνών, Επιστημών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ με τον Δρ. Gurit Birnbaum, κοινωνικό ψυχολόγο και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο διεπιστημονικό κέντρο Herzliya με έδρα το Ισραήλ, έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια μελετώντας τις δυναμικές στην ανθρώπινη ερωτική επιθυμία. Αφορμή για τη νέα έρευνα, στάθηκε μια μελέτη του 2019, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και προσπαθούν περισσότερο όταν ο υποψήφιος ερωτικός σύντροφος ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον τους, ενώ ένα πιθανό ραντεβού μαζί του μοιάζει πιο ελκυστικό. Το αυξημένο ενδιαφέρον προέκυπτε από τις απαντήσεις του δυνάμει συντρόφου (μέλους της ερευνητικής ομάδας).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα λοιπόν, το κυνήγι για την απόκτηση του αντικειμένου του πόθου, πέρα από τον βαθμό δυσκολίας αυξάνει και… την επιθυμία. Όπως σημείωσε ο Δρ. Birnbaum, οι «εύκολοι στόχοι» αναδύουν μια αίσθηση απόγνωσης που ξενίζει τους δυνάμει ερωτικούς συντρόφους.

Η τελική έρευνα, προϊόν τριών αλληλένδετων υπομελετών, εξέτασε την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με αυτόν ή αυτή που ήταν υποψήφιος για γνωριμία – μέλος της ερευνητικής ομάδας ωστόσο – αναφορικά με το πόσο δύσκολη θεώρησαν την προσέγγιση του άλλου, τις αντιλήψεις τους για την αξία του εσωτερικού κόσμου του υποψήφιου συντρόφου (π.χ., τον/την ως πολύτιμο/η σύντροφο) και την επιθυμία τους να συνευρεθούν μαζί του ερωτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες:

-Αξιολόγησαν θετικότερα τους πιο επιλεκτικούς και «δύσκολους» προς γνωριμία υποψηφίους, τους οποίους βρήκαν πιο ποθητούς,

-ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να τους κατακτήσουν, δεδομένης και μιας εντονότερης ερωτικής έλξης,

-εντόπιζαν στους πιο «δύσκολους» προοπτικές για εξέλιξη μιας σχέσης.

Ο Δρ. Birnbaum αναφέρει ότι μπορούμε να είμαστε ευπροσήγοροι και ανοιχτοί σε μια γνωριμία δείχνοντάς το χωρίς να αποκαλύπτουμε όλα μας τα χαρτιά, παρά αφήνοντας στον δυνάμει σύντροφο τη χαρά του παιχνιδιού της ανακάλυψης, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση προσδοκίας και επιθυμίας.

Σχετικά Άρθρα