ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το διαβάσαμε κι αυτό: Συσχετίζουν την αρρενωπότητα με την ώρα που οι άνδρες κοιμούνται

06 Οκτωβρίου 2020, 18:00

images

Όλα δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να επανέλθουμε στα απλά και ανθρώπινα και να αφήσουμε κατά μέρος πρότυπα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα που ελάχιστα συνάδουν με την φύση μας... 

Όπως φάνηκε σε μια πρόσφατη έρευνα, γυναίκες στις ΗΠΑ συσχετίζουν την αρρενωπότητα με στερεότυπα που αφορούν τις συνήθειες του ύπνου ενός άνδρα. Έτσι, πιο "αρσενικός" θεωρείται αυτός που ξενυχτάει και κοιμάται κάθε μέρα τις πρωινές ώρες και λίγες ώρες, ενώ ελάχιστα ερωτικός θεωρείται ο άνδρας που συνηθίζει να πηγαίνει κάθε βράδυ νωρίς για ύπνο και κοιμάται επαρκώς.

Μάλιστα οι ειδικοί που προσπάθησαν να εξηγήσουν τις απόψεις αυτές των γυναικών που έλαβαν μέρος στη μελέτη τους, αναφέρουν ότι ίσως αυτός που κοιμάται πιο αργά να είναι πιο επιθετικός και αυτό να εκλαμβάνεται ως έντονη σεξουαλικότητα...

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος Αμερικανός κοιμάται λιγότερο από το ελάχιστο των 7 ωρών που συνιστάται από τις υπηρεσίες υγείας, και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αναφέρουν ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου.

Η «ιδέα« ότι εάν ο άνδρας κοιμάται λιγότερο αποτελεί ένδειξη αρρενωπότητας και κύρους αποτυπώνεται ενδεικτικά, και πολύ χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που κομπάζει ότι κοιμάται λιγότερες από 4  ώρες το βράδυ αποκαλώντας τον αντίπαλό του στις επερχόμενες κάλπες Τζο Μπάιντεν «νυσταλέο Τζο»…

Η νέα μελέτη, που υπογράφεται από τους Nathan B. Warren και Troy H. Campbell και δημοσιεύεται στο Journal of the Association for Consumer Research, επιβεβαιώνει, το στερεότυπο που συνδέει τον λιγότερο ύπνο και την αρρενωπότητα μαζί με τους υποκείμενους μηχανισμούς και τις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνολικά 12 πειράματα στα οποία συμμετείχαν 2.564 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κοινωνική φύση του στερεοτύπου έλλειψης ύπνου ενισχύει τους άνδρες που κοιμούνται λιγότερο, παρόλο που η στέρηση ύπνου συμβάλλει σημαντικά σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, επισημαίνουν οι συγγραφείς σημειώνοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο καθώς οι άνδρες είναι πιο αρνητικοί στο να στραφούν σε ψυχολογική βοήθεια.

«Δυστυχώς, τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτό το στερεότυπο ξεπερνούν το άτομο και επεκτείνονται και στην κοινωνία, καθώς οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο είναι πιο επιθετικοί και βίαιοι» επισημαίνουν και συμπληρώνουν πως και η έλλειψη ύπνου αποτελεί «παράδειγμα των περιοριστικών και τοξικών χαρακτηριστικών της αρρενωπότητας, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία των ανδρών και την κοινωνία γενικότερα».


Σχετικά Άρθρα