ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το απολαυστικό σεξ κάνει καλό και στην υγεία

03 Απριλίου 2023, 18:00

images

Τονώνει την άμυνα του οργανισμού, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και φτιάχνει την ψυχολογία. Ο λόγος για το απολαυστικό σεξ που γίνεται με τον κατάλληλο άνθρωπο και μάς χαλαρώνει.

Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, έχουν κατά 30% υψηλότερα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι η τακτική ερωτική ζωή αυξάνει 20% τα κύτταρα που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Μειώνει τον πόνο: Από τις μελέτες φαίνεται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα περιορίζει το χρόνιο πόνο. Η κολπική διέγερση στις γυναίκες σχετίζεται με αναλγητικές ιδιότητες συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από τη διέγερση της κλειτορίδας.

Βελτιώνει τη διάθεση: Το σεξ όχι μόνο μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης αλλά ενθαρρύνει και την κοινωνικότητα. Παράλληλα πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι πέρα από τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, το σεξ ενισχύει και την αυτοπεποίθηση.

Κρατάει γερή την καρδιά: Η σεξουαλική δραστηριότητα απομακρύνει το άγχος, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και φαίνεται να επηρεάζει τον οργανισμό το ίδιο αποτελεσματικά με την άσκηση. Όπως ισχύει και στη γυμναστική, έτσι και στο σεξ, χρειάζεται επανάληψη για να υπάρχουν οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα. 

Μειώνει τη χοληστερίνη: Λειτουργώντας όπως η σωματική άσκηση, βοηθά να μειωθεί η συνολική τιμή της χοληστερίνης και αλλάζει την αναλογία της «καλής» χοληστερίνης (HDL) και της κακής (LDL) προς όφελος της πρώτης.

Νικά τους πόνους της περιόδου: Οι συσπάσεις και η χαλάρωση των μυών της μήτρας, μπορούν να ανακουφίσουν πολλές γυναίκες από τους πόνους που τις ταλαιπωρούν πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Προλαμβάνει την ακράτεια ούρων: Οι συσπάσεις της μήτρας στη διάρκεια του οργασμού, ενισχύουν ομάδες μυών που αφορούν τον έλεγχο της ούρησης, προλαμβάνοντας αργότερα την εμφάνιση ακράτειας.

Είναι αντίδοτο στον πονοκέφαλο: Η ατάκα «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» καταρρίπτεται μιας και η αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ωκυτοκίνης στη διάρκεια του σεξ, προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και με τις ημικρανίες. Ένας οργασμός μπορεί να απαλλάξει εντελώς ή τουλάχιστον να μετριάσει σημαντικά την ενόχληση.

Βελτιώνει το κυκλοφορικό: Το σεξ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και στα λοιπά όργανα. Η αύξηση των παλμών της καρδιάς και οι βαθιές αναπνοές βελτιώνουν την κυκλοφορία. Έτσι κάθε κύτταρο τροφοδοτείται με καθαρό, οξυγονωμένο αίμα ενώ οι περιττές ουσίες απομακρύνονται.

Προάγει την υγεία του προστάτη: Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές διατηρούν τον αδένα του προστάτη σε καλή κατάσταση. 

Σχετικά Άρθρα