ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος και ο φόβος είναι κακοί "σύμβουλοι" του άνδρα

08 Νοεμβρίου 2021, 18:00

images

Ο άντρας έχει σε διάφορες φάσεις της ζωής του να αντιμετωπίσει το άγχος της επίδοσης… Όταν είναι πολύ νέος, όταν βρίσκεται με μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί πολύ, όταν είναι σε περίοδο άγχους και φυσικά όταν μεγαλώνει και νιώθει λιγότερο "δυνατός" στον τομέα αυτό...

Οι ουρολόγοι λένε ξεκάθαρα ότι η απώλεια στύσης είναι κάτι που θα συμβεί σε κάθε άντρα, κάποια στιγμή. "Η εμπειρία είναι συνήθως επώδυνη, αφού σε λίγες περιπτώσεις θα το προσπεράσει απλά. Οι άντρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ως μία ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί", αναφέρουν από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.

Τότε, συνήθως ακολουθούν διάφορες σκέψεις, συνεχίζουν οι ειδικοί:  

- Έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας; 

- Γιατί σε μένα;

- Έγινα ρεζίλι;

- Από τώρα και στο εξής έτσι θα είναι η ζωή μου;

Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συναισθήματα ντροπής, ενοχών, θυμού και στενοχώριας. Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα και, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που τού δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου. Οι σκέψεις αυτές συνήθως είναι αν θα έχει στύση κι αν όχι, αν θα γίνει ρεζίλι ή μήπως έχει πρόβλημα υγείας.

"Οι σκέψεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διεγείρουν έναν άντρα· αντίθετα, του δημιουργούν έντονο φόβο, τη στιγμή που πλησιάζει η σεξουαλική επαφή ή και κατά τη διάρκεια της επαφής. Όμως, το σώμα όλων των αντρών είναι φτιαγμένο έτσι ώστε, όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, επικρατεί ο φόβος, και τότε το σώμα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Συνήθως, η αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα, η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα, τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με συνέπεια να μη μπορεί να γεμίσει το πέος με αίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης" αναφέρουν από το ΙΜΟΠ.

Όταν δηλαδή ένας άντρας αισθάνεται έντονο φόβο τη στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να πετύχει, είναι πολύ δύσκολο να τη διατηρήσει. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ηρεμήσει και να αφήσει το σώμα του να λειτουργήσει χωρίς το άγχος της επίδοσης! Αν δεν τα καταφέρει από μόνος του, τότε πρέπει να μιλήσει με ουρολόγο και ψυχολόγο μήπως και χρειάζεται η περιοδική λήψη ηρεμιστικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.


Σχετικά Άρθρα