ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε...

04 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που επιδρά σημαντικά στον ψυχισμό μας. Πέρα, όμως, από την ψυχολογία μας, ο έρωτας έχει σημαντικές επιδράσεις και στο σώμα μας. Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε;

-Νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες από τις ορμόνες ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες που προκαλούν την αίσθηση ότι είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, και μια ευφορία παρόμοια με τις επιπτώσεις της κοκαΐνης.

-Γινόμαστε ξαφνικά αρκετά πιο κτητικοί.

Μια άλλη ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλό μας όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι η βαζοπρεσίνη. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτή η χημική ουσία αυξάνει την αίσθηση της προσκόλλησης, καθώς και την κτητικότητα που αισθανόμαστε.

-Εθιζόμαστε στο άτομο που μας ενδιαφέρει.

Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών αδρεναλίνης και νορεπινεφρίνης, σε συνδυασμό με χαμηλότερη σεροτονίνη, μπορεί να προκαλέσουν μια αίσθηση «εθισμού» στο άτομο με το οποίο είμαστε ερωτευμένοι και εμμονική εστίαση στο ερωτικό μας ενδιαφέρον.

- Ιδρωμένες παλάμες, ταχυπαλμία και ξηροστομία.

Η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη προκαλούν επίσης περισσότερα σωματικά συμπτώματα, όπως ιδρωμένες παλάμες, ταχυπαλμία και ξηροστομία.

-Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα – το οποίο ρυθμίζει τις ασυνείδητες ενέργειες του σώματος – είναι βαθιά συνδεδεμένο με τα κέντρα διέγερσης του εγκεφάλου μας. Αυτό σημαίνει ότι, όταν βλέπουμε κάποιον ελκυστικό, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται αυτόματα.

-Μειώνεται ο σωματικός πόνος.

Μια μελέτη του 2010 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι το να κοιτάμε μια φωτογραφία κάποιου με τον οποίο είμαστε πολύ ερωτευμένοι δύναται να μειώσει τον μέτριο πόνο κατά 40% περίπου.

-Το άγχος μας μειώνεται κατακόρυφα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται μόνο κατά το άγγιγμα και την ανθρώπινη επαφή, μειώνει σημαντικά το άγχος.

-Ο καρδιακός μας ρυθμός και η αναπνοή μας ταιριάζουν με του/της συντρόφου μας.


Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, τα ερωτευμένα ζευγάρια μπορούσαν πραγματικά να συγχρονίσουν τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή τους όταν τα άτομα κάθονταν αρκετά κοντά το ένα στο άλλο. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να προσαρμόσουν τον καρδιακό τους ρυθμό ώστε να ταιριάζει με αυτόν του συντρόφου τους.


Σχετικά Άρθρα