ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί τη μη φυσιολογική χρονικά αιμορραγία της μήτρας;

11 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Η αιμορραγία ή οι κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων, θεωρούνται μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε πολλές γυναίκες. Διάφοροι παράγοντες προκαλούν αιμορραγία κατά την ωορρηξία και άλλες, μη φυσιολογικές αιμορραγίες της μήτρας, με το άγχος να είναι μία από τις κύριες αιτίες.

Η αιμορραγία ωορρηξίας είναι κηλίδες ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.  Πολλές γυναίκες μπορεί να αναρωτιούνται: "Πώς μπορώ να ξέρω αν πρόκειται για αιμορραγία ωορρηξίας ή κάποια άλλη άτυπη αιμορραγία;"  ή "Πώς μπορώ να ξέρω πότε έχω ωορρηξία;"

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει γύρω στη 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Ξεκινώντας με το πρώτο σημάδι της περιόδου σας, μετρήστε 14 ημέρες.

Η αιμορραγία ωορρηξίας συμβαίνει μία φορά κάθε μήνα και είναι σταθερή, που σημαίνει ότι εμφανίζεται τους περισσότερους μήνες και συμβαίνει περίπου την ίδια ώρα κάθε μήνα. Επίσης, η αιμορραγία ωορρηξίας διαρκεί μόνο μερικές ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες αιτίες μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας, όπως το ινομύωμα, μια μη καρκινική ανάπτυξη που βρίσκεται μέσα στη μήτρα ή στον τράχηλο. Και οι δύο τύποι ινομυωμάτων μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή βαριά αιμορραγία.

Η φαρμακευτική αγωγή ως μέθοδος αντισύλληψης, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία ή κηλίδες. Ακόμη, τα αραιωτικά του αίματος, η ασπιρίνη και το χάλκινο σπιράλ, μπορεί να προκαλέσουν βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Άλλος ένας σχετικός παράγοντας είναι η Φλεγμονώδης Νόσος (PIV), μια λοίμωξη στην ανώτερη οδό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Παράλληλα, η αδενομύωση μπορεί επίσης να οφείλεται για ακανόνιστες αιμορραγίες. Αυτή η κατάσταση προκαλείται όταν το εσωτερικό στρώμα της μήτρας αναπτύσσεται στο μυϊκό της τοίχωμα. Προκαλεί έντονη αιμορραγία και πόνο που γίνεται πιο έντονος ανάλογα με την ηλικία.

Σύμφωνα με το Texas Healthcare, το άγχος μπορεί να επηρεάσει την κανονικότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου και την ποσότητα του αίματος που χάνεται. Το άγχος επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, ειδικά την ποσότητα της κορτιζόλης που απελευθερώνεται στο σώμα. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από το στρες, μπορεί να επηρεάσουν την εμμηνορροϊκή λειτουργία.

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν η αιμορραγία μεταξύ της περιόδου είναι φυσιολογική ή όχι χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.




Σχετικά Άρθρα