ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tι πρέπει να γνωρίζουν όσες γυναίκες σκοπεύουν να διακόψουν τα αντισυλληπτικά χάπια

07 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, έχει μειωθεί κατά περίπου 20% από το 2002 παγκοσμίως. Ωστόσο, όποιος κι αν είναι ο λόγος που επιθυμεί μία νέα γυναίκα να διακόψει τη λήψη τους ενώ δεν υπάρχει φυσικά ιατρικό πρόβλημα, θα πρέπει να γνωρίζει για τις πιθανές αλλαγές που μπορεί να συμβούν στον οργανισμό της, πέρα από τον κίνδυνο να συμβεί μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη...

1. Η ανταπόκριση του οργανισμού στη διακοπή, μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή των άλλων γυναικών

Όταν σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, δώστε προσοχή και καταγράψτε τυχόν αλλαγές στο σώμα και τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, ώστε εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, να συζητήσετε λεπτομέρειες με τους γιατρούς σας, συνιστά η Karen Carlson, MD, μαιευτήρας, γυναικολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα.

2. Μπορείτε εύκολα να μείνετε έγκυος — ακόμη και πριν από την επόμενη περίοδο σας

Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια, περιέχουν συνθετικές μορφές 2 ορμονών: οιστρογόνων και προγεστίνης. Αυτές οι ορμόνες συνεργάζονται για να αποτρέψουν την ωοθυλακιορρηξία (την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη), να πυκνώσουν την τραχηλική βλέννα για να εμποδίσουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο και να αλλάξουν την επένδυση της μήτρας για να την καταστήσουν λιγότερο δεκτική στην εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, αναφέρει η Carlson.

3. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος θα επανέλθει τελικά

Μόλις σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, ο φυσικός εμμηνορροϊκός σας κύκλος θα επανέλθει, λέει η Carlson. «Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστες περιόδους αρχικά (έως και για 3 μήνες), ενώ άλλες μπορεί να επιστρέψουν στον κανονικό κύκλο αμέσως μετά τη διακοπή του χαπιού».

4. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στη διάθεσή τους

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν μια αλλαγή στη διάθεσή τους μετά τη διακοπή του χαπιού, σημειώνει η γυναικολόγος.

5. Μπορεί να πάρετε ή να χάσετε βάρος

Τέλος, οι αλλαγές βάρους είναι πιθανές, αλλά αυτό δεν έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια από μελέτες, λέει η Erica Cahill, MD,  κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια και μαιευτήρας στο Stanford Health στο Palo Alto της Καλιφόρνια.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα δείχνει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δύσκολα θα επηρεάσουν το βάρος σας. Εάν αυτό συμβεί, πιθανότατα θα οφείλεται στην κατακράτηση υγρών.

Σχετικά Άρθρα