ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μπορεί να φταίει για την κακή στύση και δεν το φανταζόμαστε

14 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στους 5 άντρες με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία έχουν καρδιαγγειακή νόσο χωρίς συμπτώματα, και μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο. Μάλιστα στους ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, διαπιστώθηκε ότι τα 2/3 είχαν πρόβλημα στύσης, αλλά μόλις το 1/3 είχε συμβουλευτεί ουρολόγο για τη στυτική δυσλειτουργία.

 Αυτό αναφέρουν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.

Και όχι μόνον αυτό αλλά υπάρχει και ένα "τρίπτυχο" ασθενειών που συνδέονται μεταξύ τους... Οι τρεις παθήσεις σχετίζονται με τον εξής τρόπο: Ένας άνδρας με πρόβλημα στύσης έχει πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Από την άλλη, η κατάθλιψη –και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα- είναι γνωστό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Τέλος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη στύση, ενώ συχνά οδηγούν στην κατάθλιψη που επιβαρύνεται και από την αδυναμία επίτευξης στύσης. "Ένας φαύλος κύκλος με θνητότητα!", αναφέρουν χαρακτηριστικά από το Ινστιτούτο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον σακχαρώδη διαβήτη που μπορεί να επιδεινώνεται "ύπουλα", χωρίς συμπτώματα, επί σειρά ετών πριν διαπιστώσει ο άνδρας ότι έχει υψηλό σάκχαρο στο αίμα του, τότε οδηγούμαστε σε ένα συμπέρασμα. Όλοι οι άνδρες άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν ετησίως αιματολογικές εξετάσεις για να γνωρίζουν αν έχει σημειωθεί αύξηση στο σάκχαρο ή στα λιπίδια στο αίμα τους. Η έγκαιρη διαπίστωση λύνει τα προβλήματα αυτά με απλή φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Αν όμως δεν διαπιστώσουν σύντομα το πρόβλημα, μπορεί να τους οδηγήσει σε καταστροφή των αγγείων τους γενικά στον οργανισμό που με την σειρά του οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία και καρδιαγγειακή νόσο.

Σχετικά Άρθρα