ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μάς φέρνει κοντά στις ερωτικές σχέσεις

02 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Σύμφωνα με τη Δρ Wendy L. Patrick, η έρευνα The Way You Make Me Feel (2010) των Noah Eisenkraft και Hillary Anger Elfenbein συνέβαλε στην ανάδειξη του ρόλου της συναισθηματικής παρουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρόκειται για συναισθήματα που προκαλεί κάποιος στα άτομα του περιβάλλοντός του και τα οποία μελετήθηκαν σε 48 ομάδες συμμετεχόντων μαζί με τα συναισθήματα που βιώνονταν από το ίδιο το υποκείμενο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι πιο θετική συναισθηματική παρουσία, συνδέθηκε με μεγαλύτερη επιτυχία στο φλερτ -σύμφωνα με τα άτομα που δήλωσαν τον εκάστοτε συμμετέχοντα ως στενό φίλο- ενώ η αρνητική συναισθηματική παρουσία με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, όχι όμως και με αντίστοιχα αισθήματα ευχαρίστησης από τον περίγυρο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αισθήματα που προκαλούμε στους άλλους μέσω της συναισθηματικής μας παρουσίας, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ευρύτερου μηχανισμού που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά μοτίβα συμπεριφοράς, όπως ένδειξη θέρμης ή κυριαρχίας καθώς και λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία.


Σχετικά Άρθρα