ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι ο σεξισμός και πώς να τον αποφύγουμε

14 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Ακόμα και σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχουν αγοράκια που, αν τα ρωτήσεις για τα θέματα εργασίας των δύο φύλων, θα απαντήσουν ότι "η γυναίκα εργάζεται μόνο όταν δεν μπορεί να κερδίσει πολλά χρήματα ο άνδρας της. Αλλιώς δεν έχει λόγο να εργάζεται". Πού το άκουσαν τα παιδιά αυτά ότι το αγαθό της εργασίας αφορά μόνο το βιοπορισμό; Ο σεξισμός είναι όμως κάτι πολύ παραπάνω από αυτό: Είναι οι πεποιθήσεις ότι "οι γυναίκες είναι κουτσομπόλες, συμφεροντολόγες και "χρήσιμες" μόνο για σεξ και τεκνοποίηση" και "οι άνδρες επιθετικοί, ανώριμοι, άπιστοι και εγωιστές". Ταμπέλες που βάζουν όλους τους εκπροσώπους των δύο φύλων σε ένα "τσουβάλι" με στεγανά και αφορισμούς ανάλογα με το φύλο τους.

Ο επίσημος ορισμός του σεξισμού αναφέρει: "Είναι μία προκατάληψη ή διάκριση σχετικά με το φύλο ενός ατόμου (βιολογικό και κοινωνικό). Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλων και μιλάει για την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο. Ο ακραίος σεξισμός μπορεί να υποθάλπει τη γονική αποξένωση, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό και άλλες μορφές βίας".

Το πρόβλημα ξεκινάει αδιαμφισβήτητα από το σπίτι και την οικογένεια όχι τόσο από αυτά που συμβουλεύουμε τα παιδιά αλλά από τα παραδείγματα που τους δίνουμε μέσω του τρόπου ζωής μας. Όταν η μαμά πρέπει να είναι απλά "όμορφη" και ο μπαμπάς "δυνατός", και όταν οι ρόλοι στο ζευγάρι δεν αλληλοσυμπληρώνονται ακόμα και όταν υπάρχει ανάγκη γι' αυτό, τότε το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τα παιδιά: Κάποιος είναι ανώτερος και κάποιος κατώτερος! Με ό,τι συνεπάγεται αυτό...

Σε δεύτερο χρόνο, σεξιστικά μηνύματα παίρνουν τα παιδιά από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαφημίσεις είναι ίσως η πιο "ύπουλη" πηγή μηνυμάτων... Όποιος οδηγεί ένα ακριβό αυτοκίνητο, έχει δίπλα του και μια πολύ νέα και όμορφη γυναίκα με μίνι φούστα. Όταν ο άνδρας πρέπει να πειστεί για κάτι, η γυναίκα πρέπει να κάνει την ...χαριτωμένη για να τον ξεγελάσει. Όχι να του πει λογικά επιχειρήματα ώστε να τον πείσει. Και πάει λέγοντας...

Οι γονείς, αν θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά με υγιή ψυχισμό, ανοιχτό μυαλό και ροπή προς την ηρεμία και την ευτυχία, πρέπει να τα διδάξουν ότι οι διαφορές στα δύο φύλα δεν καθορίζουν την ανθρώπινη αξία, το δικαίωμα στη γνώση και την εργασία, την ανάγκη για αγάπη και αποδοχή. Έχουμε διαφορές αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι!

Σχετικά Άρθρα