ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η καντιντίαση;

27 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Ένα είδος μύκητα που ανήκει στο γένος Candida, συνήθως ζει σε μέρη όπως το στόμα, ο λαιμός, το έντερο και τα γεννητικά όργανα. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ζυμομυκήτων candida, εκ των οποίων το πιο κοινό είναι η Candida albicans. Η παρουσία candida στο σώμα είναι φυσιολογική. Ωστόσο, μερικές φορές η candida μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Ο πιο κοινός τύπος μόλυνσης από ζυμομύκητες είναι η αιδοιοκολπική καντιντίαση, λέει ο Δρ Paul Nyirjesy, ένας γυναικολόγος και συνδιευθυντής του Jefferson Vulvvaginal Health Center στη Φιλαδέλφεια. 

Ο Nyirjesy είναι σύμβουλος στις κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη θεραπεία σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων από το 2005.

Περίπου 3 στις 4 γυναίκες έχουν τουλάχιστον μία μυκητιασική μόλυνση στη ζωή τους και περίπου το 6% των γυναικών παθαίνουν επαναλαμβανόμενες καντιντιάσεις, που ορίζονται ως 3 ή περισσότερα περιστατικά το χρόνο, δηλώνει. Οι άνδρες μπορούν επίσης να κολλήσουν , με ηπιότερα συνήθως συμπτώματα όπως τσούξιμο, κνησμό ή ερυθρότητα στο πέος.

Μάλιστα, οι άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή ή έχουν διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες λοιμώξεις. Οι ίδιοι μπορεί να αναπτύξουν καντιντίαση μετά από σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει κολπική μόλυνση ζύμης. Τόσο για τις γυναίκες ,όσο και για τους άνδρες, οι μολύνσεις αυτές μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιακά φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι λοιμώξεις από αιδοιοκολπική καντιντίαση είναι επίσης γνωστές ως λοιμώξεις από κολπική καντιντίαση, λέει ο Nyirjesy. Αυτός ο τύπος μόλυνσης είναι κοινός.

Μια κολπική μόλυνση από candida μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

Μια λευκή, παχιά και άοσμη έκκριση.

Κάψιμο και ερυθρότητα.

Πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση .

Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Το CDC σημειώνει ότι περίπου το 20% των γυναικών έχουν φυσιολογική candida στον κόλπο χωρίς να έχουν συμπτώματα. Σε κανονικές ποσότητες, η candida είναι μια χλωρίδα του εντέρου - η συλλογή μικροοργανισμών, κυρίως βακτηρίων, που βρίσκονται στα έντερα μας. Αυτή η συλλογή είναι επίσης γνωστή ως μικροβίωμα του εντέρου.

Κάθε άτομο έχει ένα μικροβίωμα , μια συλλογή περισσότερων από 100 τρισεκατομμυρίων μικροβίων που ζουν στο σώμα μας και στο σώμα μας, κυρίως στο παχύ έντερο και η ύπαρξη διαφορετικού μικροβιώματος είναι σημαντική για τη συνολική υγεία.




Σχετικά Άρθρα