ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τη σεξουαλική βία;

28 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες (27%) μεταξύ 15 και 49 ετών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία σε μια σχέση, σύμφωνα με έρευνα και εκτιμήσεις από την παγκόσμια βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επικράτηση της βίας κατά των γυναικών. Τα ευρήματα της Lynnmarie Sardinha, PhD, ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο, και των συναδέλφων της δημοσιεύτηκαν στο The Lancet.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βία σε μια σχέση ξεκινά από νωρίς κι είναι ευρέως διαδεδομένη ακόμη και στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Περίπου το 24% των γυναικών ηλικίας 15 έως 19 ετών έχουν βιώσει βία τουλάχιστον μία φορά.

Η βία από σύντροφο κατά γυναικών σε μόνιμες σχέσεις (δηλαδή γυναίκες που είναι ή ήταν παντρεμένες, που συγκατοικούν ή έχουν μακροχρόνια σεξουαλικό σύντροφο) αναφέρεται στη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογικά επιζήμια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ενός γάμου, συμβίωσης ή άλλης μορφής.

Τα περιστατικά βίας μπορεί να έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του θύματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες και τα άτομα.

Το 2013, ο ΠΟΥ δημοσίευσε τις πρώτες εκτιμήσεις για την επικράτηση της σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας σε ζευγαρωμένες σχέσεις και της σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους. Ως βάση για τα ευρήματά της χρησιμοποίησε δεδομένα έρευνας έως το 2010. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες (30%) βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία μόνο από το σύντροφό τους.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε έρευνες με βάση τον πληθυσμό. Η ποιότητα των δεδομένων έχει βελτιωθεί και οι μέθοδοι έχουν ενημερωθεί για να παράγουν τρέχουσες εκτιμήσεις για τον επιπολασμό έως και το 2018. Η μελέτη δείχνει ότι 1 στις 4 γυναίκες που συμμετείχαν έχουν βιώσει βία μόνο από το σύντροφό τους.

Κατά την εκτίμηση των συγγραφέων της μελέτης, οι κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να επιτύχουν το στόχο της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. «Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος του SDG για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έως το 2030», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Claudia García-Moreno.

«Η βία στις σχέσεις των ζευγαριών επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, παιδιών, οικογενειών και κοινωνιών παγκοσμίως», δήλωσε η García-Moreno. «Αν και αυτή η μελέτη διεξήχθη πριν από την πανδημία της COVID-19, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Η έρευνα έδειξε ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που οδηγούν σε βία στις σχέσεις γενικά, όπως η απομόνωση, η κατάθλιψη και οι καταστάσεις άγχους καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ, και έχει κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση σε βοηθητικές υπηρεσίες».


Σχετικά Άρθρα