ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υπόσχεται νέο φάρμακο

18 Μαΐου 2023, 18:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα νέο, μη ορμονικό φάρμακο για τη θεραπεία των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων που πλήττουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η τυπική θεραπεία – οιστρογόνα ή οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστίνη - το νέο συνταγογραφούμενο φάρμακο, το fezolinetant, θα είναι ευπρόσδεκτο από όσους αγωνίζονται με αγγειοκινητικά συμπτώματα - επεισόδια έντονης ζέστης μαζί με εφίδρωση και έξαψη - και δεν θα δεν μπορούν να λάβουν ορμονική θεραπεία, όπως οι επιζώσες από καρκίνο του μαστού. Τα χάπια θα διατεθούν στο εμπόριο για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών εξάψεων, το πιο κοινό σύμπτωμα που προκαλείται από την εμμηνόπαυση που μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, για μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως αναφέρει το NBC News.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη με αυτή την απόφαση του FDA», δήλωσε η Δρ Mary Rosser, επίκουρη καθηγήτρια Γυναικολογίας στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos University Columbia και διευθύντρια του Integrated Women's Health στην Κολούμπια. «Μιλάμε για κάτι που θα είναι ισχυρό».

Η Rosser είπε ότι το φάρμακο θα «αλλάξει το παιχνίδι» για γυναίκες που δεν θέλουν να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνους ευαίσθητους στις ορμόνες.

Ωστόσο, το φάρμακο δεν είναι πανάκεια. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης καταπολεμά τις εξάψεις σε ποσοστό πάνω από 90% όσων την ακολουθούν.

Τα ποσοστά είναι μικρότερα με το νέο φάρμακο. Μια δοκιμή Φάσης 3 έδειξε ότι αυτό το φάρμακο βελτίωσε τις εξάψεις σε λίγο λιγότερους από τους μισούς από τους συμμετέχοντες: το 48% των γυναικών που έλαβαν υψηλότερη δόση και το 36% εκείνων που έλαβαν χαμηλότερη δόση ανέφεραν ότι παρατήρησαν μεγάλη ή μέτρια βελτίωση, έναντι του 33% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

«Δεν το βλέπω ως υποκατάστατο των οιστρογόνων», είπε η Δρ Samantha Dunham, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια και συνδιευθύντρια του Κέντρου για την υγεία της μέσης ηλικίας και την εμμηνόπαυση στο NYU Langone, η οποία υπήρξε σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας. «Το βλέπω ως μια μη ορμονική εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λάβουν ορμονοθεραπεία».




Σχετικά Άρθρα