ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tα χαρακτηριστικά των 4 τύπων προσκόλλησης στις ερωτικές σχέσεις

25 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Η ψυχοθεραπεύτρια Stina Sanders αποκάλυψε πώς οι διαφορετικοί τύποι προσκόλλησης μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες της κρεβατοκάμαρας. Εξήγησε ότι τα στυλ προσκόλλησης διαμορφώνονται στην παιδική μας ηλικία και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις σχέσεις με τους άλλους.

Υπάρχουν 4 τύποι προσκόλλησης: Αγχώδης, αποφευκτικός, ασφαλής και αποδιοργανωμένος.

Σύμφωνα με τη Stina, οι αγχώδεις χρησιμοποιούν το σεξ για έγκριση και επιβεβαίωση.  «Τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση πιθανότατα ένιωσαν έλλειψη αγάπης και ασφάλειας στην παιδική τους ηλικία. Οι ανήσυχοι χρησιμοποιούν το σεξ για να λάβουν έγκριση και επικύρωση από τον σύντροφό τους. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές των ανήσυχων ενηλίκων καθοδηγούνται από τις προσπάθειές τους να αναπληρώσουν την έλλειψη αγάπης και ασφάλειας που νιώθουν μέσα τους».

Οι αποφευκτικοί φοβούνται την οικειότητα και κάνουν πολύ περιστασιακό σεξ. «Οι γονείς των αποφευκτικών ήταν παρόντες, αλλά πιθανώς δεν εκπλήρωναν όλες τις ανάγκες τους, μπορεί να ένιωθαν σαν βάρος για τον κηδεμόνα τους», είπε.

Οι αποδιοργανωμένοι είναι οι λιγότερο συνηθισμένοι και αμφιταλαντεύονται μεταξύ των αγχωτικών και αποφευκτικών τάσεων. «Μπορεί να έχουν παθιασμένες και φλογερές σχέσεις, αλλά μπορεί να φρικάρουν τη στιγμή που ξεκινά να υπάρχει οικειότητα. Έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν εθισμό στο σεξ και συχνά καταλήγουν σε ρόλους υποτακτικούς εάν θέλουν να αποκτήσουν σταθερή σχέση».

Τέλος, οι ασφαλείς έχουν αρκετή αυτοεκτίμηση και αναζητούν μακροπρόθεσμη δέσμευση. «Δεν βασίζονται σε άλλους ανθρώπους και μόλις εμπλακούν σε μια σχέση, αισθάνονται θετικά για τους συντρόφους τους. Δεν χρησιμοποιούν το σεξ για να θρέψουν τον εγωισμό τους, αλλά για να εκφράσουν τη στοργή για το σύντροφό τους. Είναι πιο πιθανό να είναι αυθόρμητοι και να πειραματίζονται στην κρεβατοκάμαρα επειδή δεν αισθάνονται ότι κρίνονται ή πιέζονται. Αγαπούν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση και την εγγύτητα».

Σε όποιον τύπο κι αν πιστεύετε ότι ανήκετε, «αξίζει να πάτε στη θεραπεία για να βοηθηθείτε να αποβάλετε αρνητικές συμπεριφορές και μοτίβα και να θέσετε καλύτερα όρια», συστήνει η ειδικός.



Σχετικά Άρθρα