ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπτώματα των χλαμυδίων σε άνδρες και γυναίκες

07 Νοεμβρίου 2019, 13:06

images

Τα χλαμύδια είναι βακτήρια που ανήκουν στην οικογένεια των gram αρνητικών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται ενδοκυττάρια και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες που κολλούν χλαμύδια δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτό θα συμβεί σε περίπου 1-3 βδομάδες μετά τη λοίμωξη. Τα πιο κοινά συμπτώματα στους άνδρες είναι, πόνος στην ουρήθρα, αδυναμία, έκκριση κίτρινου ή γαλακτώδους υγρού, πόνος στην κοιλιά, πρήξιμο στους όρχεις, πόνος.

Στις γυναίκες τα συμπτώματα είναι πόνος στο σεξ (δυσπαρευνία), αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, ασυνήθιστη υφή εκκρίσεων, αίσθημα πόνου ή καψίματος, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, πυρετός, αιμορραγία στο μέσον του κύκλου, αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα.

Και στις γυναίκες, όπως και στους άνδρες τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν πολύ να εμφανιστούν ή να είναι πολύ ήπια και να μην τις οδηγήσουν εγκαίρως στον γυναικολόγο. Κι ενώ τα χλαμύδια είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που θεραπεύεται πλήρως, παρόλα αυτά λόγω της αδυναμίας των πασχόντων να αντιληφθούν σύντομα ότι έχουν το πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μειωμένη γονιμότητα.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και καταγραφή των συμπτωμάτων όταν υπάρχουν.

 Η ανίχνευση των χλαμυδίων μπορεί να γίνει από ενδοουρηθρικά δείγματα, ενδοτραχηλικά δείγματα, φαρυγγικά δείγματα, ούρα πρώτης πρωινής ώρας, κολπικό έκκριμα, δέρμα πέους, βλεννογόνο χειλέων αιδοίου, πρωκτικά δείγματα και σπέρμα.

Η κύτταρο καλλιέργεια  αποτελεί την κλασική μέθοδο ενώ υπάρχουν και τεχνικές όπως είναι ο άμεσος ανοσοφθορισμός, ορολογικές μέθοδοι με ανίχνευση αντισωμάτων σε ορό ασθενών και μοριακές μέθοδοι, οι οποίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.Οι γυναίκες που είναι μεταξύ 17-24 ετών έχουν πιο ευαίσθητο τραχηλικό επιθήλιο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να κολλήσουν.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από την USPSTF- US Preventive Services Task Force συνιστούν συστηματικό έλεγχο των κοριτσιών έως 24 ετών και των γυναικών άνω των 24 ετών που είναι ανοσοκατεσταλμένες ή έχουν συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων και ελεύθερες σεξουαλικές επαφές.

ΠΗΓΗ: WHO (World Health Organisation)

Σχετικά Άρθρα