ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πάνω- κάτω στη σεξουαλική παρενόχληση: Οι γυναίκες περνούν στην επίθεση

28 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Η σεξουαλική παρενόχληση αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων άνδρες που κάνουν από λεκτική ως σωματική παρενόχληση σε νεότερες γυναίκες οι οποίες συνηθέστερα είναι ...στην ανάγκη τους (δηλαδή υφιστάμενες στην εργασία τους ή κάτι παρόμοιο). Τώρα, όλο και πιο συχνά, αρχίζουμε να ακούμε και περιπτώσεις γυναικών που μπαίνουν στο "παιχνίδι" αυτό ως θύτες, δυσκολεύοντας την ζωή ανδρών που συνήθως είναι υφιστάμενοί τους στον εργασιακό χώρο και αδυνατούν να αντιδράσουν όπως θα ήθελαν... Ένα τελευταίο παράδειγμα διαβάσαμε σε βρετανική εφημερίδα μετά από σχετική καταγγελία νέου άνδρα.

Ο καταγγέλλων εργάζεται από απόσταση σε μία μεγάλη εταιρεία. Αλλά προ καιρού, η επικεφαλής -την οποία μέχρι τότε δεν είχε συναντήσει- τού ζήτησε να πάνε μαζί σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Εκεί κατάφερε να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του και έκτοτε έχει ανατρέψει όλη του τη ζωή... Του ζητάει συνεχώς να πάνε ταξίδια στα οποία απαιτεί να παραβρεθεί ο ίδιος, παρότι η ειδικότητά του δεν είναι αρμόδια.

Εξάλλου, με κάθε τρόπο ο ίδιος έχει προσπαθήσει να της δείξει ότι αυτό που συνέβη μεταξύ τους ήταν περιστασιακό και δεν επιθυμεί να το συνεχίσει, αλλά εκείνη δεν θέλει να το καταλάβει, προκαλώντας του ανησυχία και φόβο για την εργασία του.

Σε τι διαφέρει αυτό από μία σεξουαλική παρενόχληση άνδρα προς γυναίκα; Σε τίποτα! Και στις δύο περιπτώσεις, το "αφεντικό" απαιτεί να γίνει αυτό που θέλει το ίδιο με τον "υπάλληλο", χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα που του προκαλεί.

Ο ειδικός από τον οποίο ζήτησε συμβουλή ο Βρετανός άνδρας, του απάντησε πάντως -αν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για παρενόχληση και δεν θέλει να το συνεχίσει- ότι πρέπει να της πει ότι "για το καλό σου, αυτό πρέπει να σταματήσει διότι θα χάσεις την καλή σου φήμη στην εταιρεία και δεν θα σε βλέπουν επαγγελματικά οι υπόλοιποι υφιστάμενοι". Αυτό ίσως της δώσει το μήνυμα ότι το θύμα μπορεί να μετατραπεί σε θύτη και αντίστροφα!

Σχετικά Άρθρα