ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ουρολογικά- γυναικολογικά προβλήματα και το σεξ στη γυναίκα

10 September 2021, 18:00

images

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες διαφόρων ηλικιών αναζητούν λύση στα ουρογυναικολογικά, αισθητικά και σεξουαλικά προβλήματα που τις ταλαιπωρούν, πολλές υπομένουν σιωπηλά τις επιπτώσεις στο σώμα τους.

«Τα ταμπού και η λάθος πληροφόρηση ή η έλλειψη ενημέρωσης για τις δυνατότητες αντιμετώπισης, έχουν ως αποτέλεσμα να κρύβονται απλά καθημερινά προβλήματα κάτω από το χαλί μέχρι τη στιγμή που επιδεινώνονται και η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση» όπως αναφέρει ο Δρ Βασίλειος Κουφομιχαήλ μαιευτήρας -χειρουργός γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την Ουρογυναικολογία και την Αισθητική Γυναικολογία.

Πέρα όμως από τα ουρογυναικολογικά προβλήματα που η αντιμετώπισή τους από ένα σημείο και πέρα είναι μονόδρομος, υπάρχουν και τα αισθητικά προβλήματα στην αναπαραγωγική περιοχή τα οποία απασχολούν τις γυναίκες, ακόμα και αν οι ίδιες αποφεύγουν να μιλήσουν ή να αναζητήσουν βοήθεια.

Η αισθητική γυναικολογία έχει τις απαντήσεις σε λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα απαλλάσσοντας τη γυναίκα από συνηθισμένες καθημερινές ενοχλήσεις όπως η ακράτεια ούρων έως σοβαρότερες καταστάσεις π.χ. η πρόπτωση γεννητικών οργάνων, ή διαμορφώνοντας την εσωτερική και εξωτερική ανατομία για καλύτερη εμφάνιση και λειτουργικότητα της ευαίσθητης περιοχής.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι: 

Χαλάρωση του κόλπου και του πυελικού εδάφους.

Ακράτεια ούρων.

Ξηρότητα.

Χρόνιοι ερεθισμοί.

Συχνές ουρολοιμώξεις.

Δυσφορία στη σεξουαλική επαφή.

Μικρά ή μεγάλα χείλη αιδοίου.

Χρώμα γεννητικών οργάνων.

Οι κύριες αιτίες αυτών των προβλημάτων

Εγκυμοσύνη και φυσιολογικός τοκετός.

Παχυσαρκία.

Ορμονικές αλλαγές.

Έντονη γυμναστική και ορισμένα αθλήματα όπως το τρέξιμο.

Συγγενή ελαττώματα.

Οι δυνατότητες επίλυσης και αντιμετώπισης των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος είναι πλέον καθιερωμένες εδώ και χρόνια, ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ο εξειδικευμένος στην αισθητική γυναικολογία και ουρογυναικολογία γιατρός μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα ανώδυνες και μη παρεμβατικές λύσεις, αλλά και νέες χειρουργικές μεθόδους, Μερικές από τις μεθόδους είναι: Υαλουρονικό οξύ, θεραπεία με PRP δηλαδή η αυτόλογη χορήγηση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, ειδικά λέιζερ, χειρουργική αντιμετώπιση.

Για την ακράτεια ούρων που εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες άνω των 45 ετών, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, πρέπει να γνωρίζουν ότι αποκαθίσταται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο τοποθέτησης κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την κολποπλαστική, πρόκειται για παρεμβάσεις στον κόλπο και το πυελικό έδαφος με στόχο τη σύσφιξη του κόλπου και την ενίσχυση των μυών που συγκρατούν τα εσωτερικά όργανα ενώ η αιδοιοπλαστική είναι η πιο συχνή αισθητική γυναικολογική επέμβασηκαι συνίσταται στη χειρουργική διαμόρφωση των χειλέων του αιδοίου, ανάλογα με το μέγεθός τους, ενώ πολλές γυναίκες καταφεύγουν στην πλαστική κλειτορίδας, λόγω της υπερτροφίας του δέρματος στην κλειτορίδα.



Σχετικά Άρθρα