ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν το μυστικό τους...

07 Ιουλίου 2021, 18:00

images

Είναι πολλά τα ζευγάρια που έχουν περάσει μια ζωή μαζί. Αλλά είναι λίγα αυτά που πέρασαν μια αληθινά ευτυχισμένη ζωή με ταίριασμα, συντροφικότητα και ερωτισμό... Ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι εντόπισαν το "συστατικό" της ευτυχίας στις σχέσεις ζωής.

Σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989 ως πρόσφατα, το μυστικό είναι το γέλιο και το χιούμορ στο πλαίσιο της σχέσης.

Μάλιστα, σε ένα από τα πειράματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Δρ Robert Levenson, τα ζεύγη των συμμετεχόντων κλήθηκαν να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή μια διαφωνία στη σχέση τους ενώ τους βιντεοσκοπούσαν και ο ειδικός πολύγραφος (ανιχνευτής αλήθειας) με τον οποίο ήταν συνδεδεμένοι και οι δύο, κατέγραφε διάφορες φυσιολογικές και ψυχολογικές αποκρίσεις τους. Όπως φάνηκε, το γέλιο ήταν σε όλους το αγχολυτικό κατά της έντονης συζήτησης, οδηγώντας σε πιο θετικά και ευχάριστα συναισθήματα. 

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Δρ Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε για τα αποτελέσματα της μελέτης: «Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του, αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους». 


Σχετικά Άρθρα