ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέσεις χωρίς σεξ: Γιατί τα ζευγάρια χάνουν τη "σπίθα"

16 September 2022, 18:00

images

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το σεξ σημαντικό μέρος της σχέσης τους. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο κάνουν σήμερα λιγότερο σεξ από ποτέ;

Η Εθνική Έρευνα για τη Σεξουαλική Υγεία και Συμπεριφορά των Η.Π.Α. ανέφερε στα συμπεράσματα, μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες —ακόμα και στους εφήβους και στους νέους— αλλά αυτή δεν είναι μια νέα τάση.

Μια προηγούμενη μελέτη που ανέλυσε τη σεξουαλική ζωή των Αμερικανών ζευγαριών μεταξύ 1986 και 2014, ανέφερε επίσης μια σταθερή πτώση στο πέρασμα των δεκαετιών. Κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια έκαναν σεξ 50 έως 70 φορές το χρόνο, αλλά οι άνθρωποι στη δεκαετία του 2010 ανέφεραν 9 λιγότερες συνευρέσεις ετησίως από τα ζευγάρια της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με ειδικούς σχέσεων, για να θεωρηθεί μία σχέση «χωρίς σεξ», πρέπει να κάνετε σεξ λιγότερο από 10 φορές το χρόνο, αλλά οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι δεν είναι ξεκάθαροι.

Η Tammy Nelson, διευθύντρια του Integrative Sex Therapy Institute και εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια σεξ και σχέσεων, είπε ότι ο λόγος που τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ εξαρτάται από κάθε μεμονωμένη σχέση.

"Υπάρχουν τρεις όψεις του σεξ σε μια σχέση – ''σχεσιακή'', ''υπέρ-ψυχαγωγική'' και "ψυχαγωγική'' ", είπε στο Newsweek.

Εάν η σχέση σας περνάει μια δύσκολη φάση, τότε η σεξουαλική σας ζωή είναι επίσης πιθανό να μην είναι καλή, καθώς η σχέση σας αμφιταλαντεύεται. Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό, τότε θέματα όπως η στειρότητα ή οι ορμόνες μπορεί να έχουν αντίκτυπο. Εάν κάνετε σεξ καθαρά για διασκέδαση, τότε ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να αναζωπυρώσετε αυτό το πάθος.

Ο Gill Booth - σύμβουλος που ειδικεύεται στην ψυχοσεξουαλική θεραπεία - συμφωνεί ότι η δυναμική των σχέσεων παίζει τεράστιο ρόλο στο γιατί τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ, αλλά ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

«Εξετάζουμε την ποιότητα της σχέσης, αλλά εξετάζουμε και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το άγχος, η θλίψη, η ασθένεια ή τα παιδιά».

Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και το να κάνετε περισσότερο ή λιγότερο σεξ από το «κανονικό» δεν είναι πρόβλημα εάν είστε και οι δύο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, εάν η φθίνουσα σεξουαλική σας ζωή σας προκαλεί εντάσεις, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το διορθώσετε, όπως να:

⦁Κατανοήσετε τις σεξουαλικές σας αξίες.

⦁Λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας.

⦁Περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.

⦁Αντιμετωπίσετε το πρόβλημα όσο νωρίτερα γίνεται.


Σχετικά Άρθρα